Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kaczka pieczona w pikantnym sosie"
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 476
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 191
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 476
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 191
Składniki
Kaczkę umyć, opłukać, osuszyć. Cynamon, sól, pieprz, cukier i roztarty czosnek wymieszać z sosem sojowym i wódką. Dolać 2 łyżki przegotowanej wody. Marynatą natrzeć tuszkę zewnątrz i od wewnątrz, odstawić do lodówki na 24 godziny, żeby skruszała.
Przełożyć kaczkę do brytfanki, podlać marynatą, dodać 4 łyżki wody. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok. 1 i 1/2 godziny, polewając wypieczonym tłuszczem.
Tłuszcz z pieczenia zagotować z winem i śmietaną, zagęścić mąką. Kaczkę podzielić, podać z sosem.
ok. 55 minut.Źródło: Twoje Imperium