Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kaczka pieczona w pikantnym sosie"
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5352
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 884
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11780
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5070
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1333
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5352
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 884
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11780
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5070
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1333
Składniki
Kaczkę umyć, opłukać, osuszyć. Cynamon, sól, pieprz, cukier i roztarty czosnek wymieszać z sosem sojowym i wódką. Dolać 2 łyżki przegotowanej wody. Marynatą natrzeć tuszkę zewnątrz i od wewnątrz, odstawić do lodówki na 24 godziny, żeby skruszała.
Przełożyć kaczkę do brytfanki, podlać marynatą, dodać 4 łyżki wody. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok. 1 i 1/2 godziny, polewając wypieczonym tłuszczem.
Tłuszcz z pieczenia zagotować z winem i śmietaną, zagęścić mąką. Kaczkę podzielić, podać z sosem.
ok. 55 minut.Źródło: Twoje Imperium