Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kaczka pieczona w pikantnym sosie"
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9569
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3188
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6656
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9569
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3188
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6656
Składniki
Kaczkę umyć, opłukać, osuszyć. Cynamon, sól, pieprz, cukier i roztarty czosnek wymieszać z sosem sojowym i wódką. Dolać 2 łyżki przegotowanej wody. Marynatą natrzeć tuszkę zewnątrz i od wewnątrz, odstawić do lodówki na 24 godziny, żeby skruszała.
Przełożyć kaczkę do brytfanki, podlać marynatą, dodać 4 łyżki wody. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok. 1 i 1/2 godziny, polewając wypieczonym tłuszczem.
Tłuszcz z pieczenia zagotować z winem i śmietaną, zagęścić mąką. Kaczkę podzielić, podać z sosem.
ok. 55 minut.Źródło: Twoje Imperium