Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kaczka w maladze"
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 292
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1393
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4327
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 292
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1393
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4327
Składniki
Filety z kaczki dokładnie umyj i osusz. Sok z cytryny wymieszaj z miodem, solą i pieprzem. Natrzyj nim mięso i odstaw na godzinę do lodówki.
Na maśle smaż krótko filety kaczki z dwóch stron. Mięso przełóż do głębokiego rondla, zalej winem oraz bulionem i gotuj na wolnym ogniu 60 min. Miękkie mięso wyjmij z wywaru, ostudź. Następnie pokrój je w plastry. Wywar gotuj na wolnym ogniu, aby lekko odparował.
Żelatynę zalej 3 łyżkami zalewy z ananasa. Gdy spęcznieje, naczynie postaw na gazie i podgrzewaj, mieszając. Gdy żelatyna się rozpuści, wlej ją do wywaru. Białko roztrzep z 2 łyżkami zalewy ananasowej i również wlej do wywaru. Całość zagotuj, a następnie przecedź wywar przez gęste sito.
Na spód każdej miseczki wylej trochę galarety i odstaw do lodówki, by zastygła. Następnie ułóż pokrojoną kaczkę, na niej plastry ananasa i pomarańczy. Zalej resztą galarety i odstaw do lodówki na 3-4 godziny, by dobrze stężała.
Przed podaniem wyjmij galaretkę z miseczek. Każdą porcję udekoruj plastrami ananasa, ziarenkiem czerwonego pieprzu oraz listkami melisy.
<strong> (bez czasu oczekiwania): 90 minut. Porcja: 465 kilokalorii.</strong>Źródło: Świat i Ludzie