Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kalafior inaczej, szybko - pysznie :)
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 135
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1234
O szakszuce nie pisałam jeszcze na blogu, ale z prawie ostatnich pomidorów pr...
Odsłon: 215
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 135
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1234
O szakszuce nie pisałam jeszcze na blogu, ale z prawie ostatnich pomidorów pr...
Odsłon: 215
Składniki
Kalafior ugotować w osolonej wodzie, by się nie rozlatywał. Cukinie wrzuciłam potem na dwie minuty do wody po kalafiorze, już pokrojoną w kosteczkę. Wyłożyłam na formę.
Beszamel - cebulowo-bazyliowy (wzsystko na małym ogniu) 2 łyżki masła, rozpuścić w garnku 2 łyżki mąki stopniowo dodawać i cały czas mieszać trzepaczką by nie porobiły się grudki... trzymać ok 2-3 minuty na ogniu 1,5 szklanki mleka, najpierw 1szklanka mieszać cały czas, potem jak zgęstnięje to dodać 0,5szklanki mleka... mieszać, mieszać, mieszać... dodać ok bazylię,cebule, chilli, trochę pieprzu, i pół łyżeczki soli
Zalać tym kalafior i cukinie Zapiekać ok 35-40minut w piekarniku