Do góry

Dania główne Przepis na:

Kapsalon po mojemu

Kapsalon po mojemu

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 93

Dodano:

Odsłon: 4275

Pyszne połączenie mięska i warzyw :)

Składniki

  • Szynka wieprzowa 70 dag
  • 5 dużych ziemniaków
  • Musztarda (Kamis z ciętym chilli)
  • 250 ml wody
  • 1 jajko
  • 5 łyżek śmietany 18%
  • Łyżeczka tureckiego sosu sambal (można zastąpić innym ostrym sosem)
  • Ser żółty tarty 15 dag
  • Warzywa: cebula czerwona, ogórek zielony, pomidory, papryka marynowana, kukurydza z puszki
  • Sos czosnkowy
  • Sól, pieprz
  • Olej
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kapsalon po mojemu

Przygotowanie

  1. Szynkę kroimy w paski, skrapiamy olejem i przyprawiamy 2 łyżeczkami musztardy oraz solą i pieprzem. Mięso wstawiamy do piekarnika na 40 min (funkcja termoobiegu). Po upieczeniu mięso wyciągamy z brytfanki.

  2. Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry o grubości pół centymetra. Następnie smażymy je na patelni na rumiany kolor.

  3. Do wcześniej użytej brytfanki układamy warstwy gotowych ziemniaków, mięsa i znów ziemniaków. Zalewamy wszystko sosem śmietanowo jajecznym (250 ml wody, 5 łyżek śmietany, jajo, sambal, ser żółty, sól, pieprz) i wstawiamy do piekarnika na 20 min. 180 stopni(funkcja góra dół). Po upieczeniu układamy wg uznania warzywa i polewamy sosem czosnkowym. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń