Do góry

Dania główne Przepis na:

Kapuśniaczki

Kapuśniaczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 3

Sprawdzony przepis na "Kapuśniaczki"

Składniki

3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kapustę kiszoną odciśnij z nadmiaru soku. Jeśli używasz starszej i mocno ukiszonej kapusty, musisz ją wcześniej wypłukać, a następnie pozostawić do ocieknięcia i porządnie odcisnąć. Odciśniętą kapustę ułóż na desce do krojenia i posiekaj ostrym nożem na niewielkie kawałki.

  2. Do miski przesiej mąkę. Wymieszaj ją z odrobiną soli (w zależności jak kwaśna była kapusta), sporą szczyptą pieprzu i połową łyżeczki kminku.

  3. Do mąki dodaj smalec (powinien mieć temperaturę pokojową, więc należy odpowiednio wcześnie wyjąć go z lodówki) oraz jedno całe jajko. Na koniec wrzuć odciśniętą i posiekaną kapustę kiszoną.

  4. Z przygotowanych składników zagnieć w rękach gładkie ciasto. Odłóż je do lodówki na około 15 minut, aby tłuszcz stężał. Schłodzone ciasto umieść na stolnicy i rozwałkuj na prostokątny płat o grubości około 1 cm. Przełóż go na wyłożoną pergaminem blachę.

  5. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Wstaw blachę z ciastem kapuścianym. Piecz na złoty kolor około 15 minut. Po wyjęciu pokrój chrupiące ciasto na mniejsze kapuśniaczki. Udekoruj posiekanym szczypiorkiem.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń