Dodatek do śląskiego 2 dania - smakuje najlepiej na zimno
kapusta czerwona /modro kapusta
Składniki
- mała główka czerwonej kapusty, 1-1,5 kg
- cebula, 2-3 sztulki
- Boczek wędzony, 10 -15 dkg
- liść laurowy, 3-4 szt
- ziele angielskie, 5-7 szt
- ocet, 2-3 łyżki (do smaku)
- cukier, 2 łyżeczki (do smaku)
- sól ,pieprz
Składniki
- mała główka czerwonej kapusty, 1-1,5 kg
- cebula, 2-3 sztulki
- Boczek wędzony, 10 -15 dkg
- liść laurowy, 3-4 szt
- ziele angielskie, 5-7 szt
- ocet, 2-3 łyżki (do smaku)
- cukier, 2 łyżeczki (do smaku)
- sól ,pieprz

Etapy przygotowania
Kapustę obieramy z zewnętrznych liści, wykrawamy głąb, a resztę drobno kroimy. Boczek i cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni. Kapustę zalewamy 3 szklankami wody, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy pod przykryciem. Kiedy kapusta zmięknie, odcedzamy ją, a następnie mieszamy z boczkiem i cebulką( podsmażyć na patelni). Dalej podgrzewamy i doprawiamy octem, solą, pieprzem i i ewentualnie odrobiną cukru. Uwaga: po dodaniu octu kapusta zmienia kolor na lekko różowy.
Przepis w Waszym wykonaniu (6)


Komentarze do przepisu (6)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 718

Jednogarnkowe danie z wieprzowiną, warzywami i kaszą jęczmienną. Smak zawdzię...
- Francuska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Buliony
- Kasze i ryż
- Warzywa
- Cukinia
- Papryka
- Mięso
- Wieprzowina
- Pieczarki
- Przyprawy
- Czosnek
- Szynki
Odsłon: 3938
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 718

Jednogarnkowe danie z wieprzowiną, warzywami i kaszą jęczmienną. Smak zawdzię...
- Francuska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Buliony
- Kasze i ryż
- Warzywa
- Cukinia
- Papryka
- Mięso
- Wieprzowina
- Pieczarki
- Przyprawy
- Czosnek
- Szynki
Odsłon: 3938



Składniki
- mała główka czerwonej kapusty, 1-1,5 kg
- cebula, 2-3 sztulki
- Boczek wędzony, 10 -15 dkg
- liść laurowy, 3-4 szt
- ziele angielskie, 5-7 szt
- ocet, 2-3 łyżki (do smaku)
- cukier, 2 łyżeczki (do smaku)
- sól ,pieprz
Kapustę obieramy z zewnętrznych liści, wykrawamy głąb, a resztę drobno kroimy. Boczek i cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni. Kapustę zalewamy 3 szklankami wody, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy pod przykryciem. Kiedy kapusta zmięknie, odcedzamy ją, a następnie mieszamy z boczkiem i cebulką( podsmażyć na patelni). Dalej podgrzewamy i doprawiamy octem, solą, pieprzem i i ewentualnie odrobiną cukru. Uwaga: po dodaniu octu kapusta zmienia kolor na lekko różowy.
musze wypróbować z tego przepisu - ja taką modrą kapustkę robię z gęsim tłuszczykiem i dodaję odrobinę kminku też jest pychotka
Zrobiłam pycha, dziękuję za przepis :)
Zrobiłam pycha :), dziękuję za przepis
mniam pyszny obiadek az slinka cieknie....
pyszności, uwielbiam taką kapustę i korzystam z Twojego przepisu:)