Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kapusta z grochem kojarzy mi się z babcią, domem obitym trzciną i wigilią. Z sentymentem zawsze przygotowuję to danie. Jest proste i jak tradycja wigilijna nakazuje postne. Użyłam tu oleju rzepakowego swojskiego tłoczenia. Można taki kupić na każdym zieleniaku, targu. Najlepszy jest taki kupiony prosto od gospodarzy. Olej ten ma piękny zapach i kolor. Jak byłam dzieckiem tata jeździł z rzepakiem na sprzedaż a wracał z buteleczkami tego oleju. Smarowaliśmy chleb takim olejem, kładliśmy cebulę i soliliśmy. Takie kanapki były pyszne! To właśnie moje dzieciństwo :)
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, najlepsze jakie jadłam, nadziewane u...
Odsłon: 703
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 36414
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 1261
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, najlepsze jakie jadłam, nadziewane u...
Odsłon: 703
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 36414
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 1261
Składniki
Kapustę przelałam woda i odcisnęłam. Przełożyłam do garnka, zalałam wodą równo z kapustą i dodałam liść i ziele angielskie. Przykryłam pokrywką i włączyłam ogień pod garnkiem. Ugotowałam do miękkości. Groch opłukałam i ugotowałam w rondlu. Odcedziłam. Dodałam groch do kapusty, posoliłam i chwilę jeszcze gotowałam.
Na patelni rozgrzałam olej rzepakowy i podrumieniłam cebulkę pokrojoną w kostkę. Dodałam do kapusty. Wymieszałam i wyłączyłam ogień pod garnkiem. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem oraz dosypałam 1 łyżkę majeranku.