Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Istnieje wiele sposobów na podanie kurczaka, innych niż kotlety. Poniżej pomy...
Odsłon: 326
Dla małych i dla dużych. Polecam.
Odsłon: 2282
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 364
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 124
Istnieje wiele sposobów na podanie kurczaka, innych niż kotlety. Poniżej pomy...
Odsłon: 326
Dla małych i dla dużych. Polecam.
Odsłon: 2282
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 364
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 124
Składniki
Przygotować marynatę z oliwy, koncentratu, wina, zmiażdżonego czosnku i rozdrobnionych ziół.
Mięso umyć, osuszyć, obrać z nadmiaru tłuszczu i błon, rozbić włókna ostrym nożem - nie tłuczkiem!!! . Natrzeć solą i pieprzem, posmarować marynatą, wstawić do lodówki - najlepiej na całą noc.
Rozgrzać na patelni trochę oliwy i obsmażyć mięso z obydwu stron. Przełożyć do brytfanny, dodać cebulę pokrojoną w piórka, wlać resztę marynaty, podgrzać, zalać bulionem i podduszać ok. 1 godziny na wolnym ogniu, często odwracając. Na 10 minut przed końcem duszenia zdjąć pokrywkę brytfanny i zredukować sos.
Podawać z ziemniakami lub kaszą oraz z dowolną surówką.
UWAGA! Tak przygotowaną karkówkę można również przyrządzić na grillu! Oczywiście bez podlewania bulionem ;)