Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4008
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415725
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2671
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4008
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415725
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2671
Składniki
Przygotować marynatę z oliwy, koncentratu, wina, zmiażdżonego czosnku i rozdrobnionych ziół.
Mięso umyć, osuszyć, obrać z nadmiaru tłuszczu i błon, rozbić włókna ostrym nożem - nie tłuczkiem!!! . Natrzeć solą i pieprzem, posmarować marynatą, wstawić do lodówki - najlepiej na całą noc.
Rozgrzać na patelni trochę oliwy i obsmażyć mięso z obydwu stron. Przełożyć do brytfanny, dodać cebulę pokrojoną w piórka, wlać resztę marynaty, podgrzać, zalać bulionem i podduszać ok. 1 godziny na wolnym ogniu, często odwracając. Na 10 minut przed końcem duszenia zdjąć pokrywkę brytfanny i zredukować sos.
Podawać z ziemniakami lub kaszą oraz z dowolną surówką.
UWAGA! Tak przygotowaną karkówkę można również przyrządzić na grillu! Oczywiście bez podlewania bulionem ;)