Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne pierniczki korzenne w polewie z cze...
Odsłon: 475
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 652
Polecam. Pychota. Samo dobro.
Odsłon: 802
Przepis dnia
Doskonały w smaku sernik śmietankowo-kakaowy na ciasteczkowym spodzie, upiecz...
Odsłon: 693
Przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne pierniczki korzenne w polewie z cze...
Odsłon: 475
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 652
Polecam. Pychota. Samo dobro.
Odsłon: 802
Przepis dnia
Doskonały w smaku sernik śmietankowo-kakaowy na ciasteczkowym spodzie, upiecz...
Odsłon: 693
Składniki
Przygotować marynatę z oliwy, koncentratu, wina, zmiażdżonego czosnku i rozdrobnionych ziół.
Mięso umyć, osuszyć, obrać z nadmiaru tłuszczu i błon, rozbić włókna ostrym nożem - nie tłuczkiem!!! . Natrzeć solą i pieprzem, posmarować marynatą, wstawić do lodówki - najlepiej na całą noc.
Rozgrzać na patelni trochę oliwy i obsmażyć mięso z obydwu stron. Przełożyć do brytfanny, dodać cebulę pokrojoną w piórka, wlać resztę marynaty, podgrzać, zalać bulionem i podduszać ok. 1 godziny na wolnym ogniu, często odwracając. Na 10 minut przed końcem duszenia zdjąć pokrywkę brytfanny i zredukować sos.
Podawać z ziemniakami lub kaszą oraz z dowolną surówką.
UWAGA! Tak przygotowaną karkówkę można również przyrządzić na grillu! Oczywiście bez podlewania bulionem ;)