Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lubicie kaszę jaglaną? Ja bardzo! Warto ją włączyć do jadłospisu, bo jest źródłem wielu witamin i składników odżywczych. Dodatek ostrych przypraw sprawia, że potrawa ta niezwykle rozgrzewa, ale to nie znaczy, że możemy ją spożywać wyłącznie zimą. Kasza jaglana po meksykańsku to mój numer jeden wśród dań z kaszą. Zachęcam do wypróbowania!
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 87
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 135
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 243
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 87
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 135
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 243
Składniki
Fasolę i kukurydzę odsącz na sitku.
Obierz cebulę i pokrój w drobne piórka.
Pozbądź się gniazd nasiennych z papryki i pokrój ją w drobną kostkę. W międzyczasie na patelni rozgrzej olej lub oliwę, na której podsmaż cebulę i paprykę – do zeszklenia. Papryka powinna być miękka.
Do papryki i cebuli znajdującej się na patelni dodaj pokrojone w kostkę pomidory oraz 2 szklanki soku pomidorowego oraz łyżkę sosu sojowego.
Doprowadź sok do wrzenia. Następnie wsyp suchą kaszę jaglaną i gotuj w soku przez ok. 20 minut. Jeśli uznasz, że soku jest zbyt mało, śmiało dolej więcej! Nie przesadź z chilli!
Pierś z kurczaka pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Punkt ten możesz pominąć, jeżeli nie spożywasz mięsa.
Gdy kasza będzie już miękka, dodaj do niej kukurydzę, fasolę oraz podsmażoną pierś.
Całość bardzo dokładnie wymieszaj. Jeśli uznasz, że potrawa jest zbyt mało aromatyczna, dopraw ją. Kasza jaglana po meksykańsku jest już gotowa! Po wystudzeniu przechowuj danie w lodówce nie dłużej niż 3 dni. Śmiało możesz zapakować danie w pojemniki i zabrać ze sobą na uczelnię czy do pracy, a następnie odgrzać w kuchence mikrofalowej. Kasza jaglana po meksykańsku na pewno zrobi również furorę na różnego rodzaju imprezach.