Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lubicie kaszę jaglaną? Ja bardzo! Warto ją włączyć do jadłospisu, bo jest źródłem wielu witamin i składników odżywczych. Dodatek ostrych przypraw sprawia, że potrawa ta niezwykle rozgrzewa, ale to nie znaczy, że możemy ją spożywać wyłącznie zimą. Kasza jaglana po meksykańsku to mój numer jeden wśród dań z kaszą. Zachęcam do wypróbowania!
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 324
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11127
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3742
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1286
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 324
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11127
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3742
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1286
Składniki
Fasolę i kukurydzę odsącz na sitku.
Obierz cebulę i pokrój w drobne piórka.
Pozbądź się gniazd nasiennych z papryki i pokrój ją w drobną kostkę. W międzyczasie na patelni rozgrzej olej lub oliwę, na której podsmaż cebulę i paprykę – do zeszklenia. Papryka powinna być miękka.
Do papryki i cebuli znajdującej się na patelni dodaj pokrojone w kostkę pomidory oraz 2 szklanki soku pomidorowego oraz łyżkę sosu sojowego.
Doprowadź sok do wrzenia. Następnie wsyp suchą kaszę jaglaną i gotuj w soku przez ok. 20 minut. Jeśli uznasz, że soku jest zbyt mało, śmiało dolej więcej! Nie przesadź z chilli!
Pierś z kurczaka pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Punkt ten możesz pominąć, jeżeli nie spożywasz mięsa.
Gdy kasza będzie już miękka, dodaj do niej kukurydzę, fasolę oraz podsmażoną pierś.
Całość bardzo dokładnie wymieszaj. Jeśli uznasz, że potrawa jest zbyt mało aromatyczna, dopraw ją. Kasza jaglana po meksykańsku jest już gotowa! Po wystudzeniu przechowuj danie w lodówce nie dłużej niż 3 dni. Śmiało możesz zapakować danie w pojemniki i zabrać ze sobą na uczelnię czy do pracy, a następnie odgrzać w kuchence mikrofalowej. Kasza jaglana po meksykańsku na pewno zrobi również furorę na różnego rodzaju imprezach.