Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Klopsiki śledziowo-mięsne"
Efekt wędzenia w garnku na bardzo drobnych zrębkach olcha/buk.
Odsłon: 23
Świąteczne smaki.
Odsłon: 61
Ciasto Śnieżynka bez pieczenia jest banalne w wykonaniu, nie potrzebujesz do...
Odsłon: 1233
Efekt wędzenia w garnku na bardzo drobnych zrębkach olcha/buk.
Odsłon: 23
Świąteczne smaki.
Odsłon: 61
Ciasto Śnieżynka bez pieczenia jest banalne w wykonaniu, nie potrzebujesz do...
Odsłon: 1233
Składniki
Śledzie moczymy w zimnej wodzie przez co najmniej godzinę, żeby nie były zbyt słone. Następnie dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem, przekładamy do miski i rozdrabniamy za pomocą blendera. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Do zmielonych matjasów dodajemy mielone mięso, namoczoną i odciśniętą kajzerkę, cebulę, starty czosnek, jajko, pieprz, sól, paprykę i wyrabiamy na jednolitą, gładką masę. Mokrymi rękoma formujemy 12 klopsików (po 2 na porcję).
W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Klopsiki wrzucamy na wrzątek i gotujemy na średnim ogniu ok. 15 minut (nawet jeśli wypłyną na powierzchnię). Ze szklanki wody po gotowaniu przygotujmy np. sos śmietanowo-chrzanowy. Dodajmy do niej łyżkę chrzanu, 2 łyżki kwaśnej śmietany, kilkanaście kaparów. Zagotujmy.
Sos zaprawmy łyżeczką mąki, mieszając, aż zgęstnieje. Klopsiki podajmy z ziemniakami.
Czas przygotowania 50 minut. Cena porcji ok. 2,20 zł
Wartość odżywcza porcji 670 kcal Białko 41 g/Tłuszcz 46 g/Węglowodany 39 gŹródło: Rewia