Do góry

Dania główne Przepis na:

Klopsiki śledziowo-mięsne

Klopsiki śledziowo-mięsne

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10032

Dodano:

Odsłon: 1

Wypróbowany przepis na "Klopsiki śledziowo-mięsne"

Składniki

  • 8 średniej wielkości filetów śledziowych typu matjas
  • 375 g wołowo-wieprzowego mielonego mięsa
  • cebula
  • czerstwa kajzerka
  • jajko
  • sól i pieprz
  • ząbek czosnku
  • szczypta mielonej ostrej papryki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Śledzie moczymy w zimnej wodzie przez co najmniej godzinę, żeby nie były zbyt słone. Następnie dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem, przekładamy do miski i rozdrabniamy za pomocą blendera. Cebulę kroimy w drobną kostkę.

  2. Do zmielonych matjasów dodajemy mielone mięso, namoczoną i odciśniętą kajzerkę, cebulę, starty czosnek, jajko, pieprz, sól, paprykę i wyrabiamy na jednolitą, gładką masę. Mokrymi rękoma formujemy 12 klopsików (po 2 na porcję).

  3. W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Klopsiki wrzucamy na wrzątek i gotujemy na średnim ogniu ok. 15 minut (nawet jeśli wypłyną na powierzchnię). Ze szklanki wody po gotowaniu przygotujmy np. sos śmietanowo-chrzanowy. Dodajmy do niej łyżkę chrzanu, 2 łyżki kwaśnej śmietany, kilkanaście kaparów. Zagotujmy.

  4. Sos zaprawmy łyżeczką mąki, mieszając, aż zgęstnieje. Klopsiki podajmy z ziemniakami.

  5. Czas przygotowania 50 minut. Cena porcji ok. 2,20 zł

  6. Wartość odżywcza porcji 670 kcal Białko 41 g/Tłuszcz 46 g/Węglowodany 39 g

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń