Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny i sycący posiłek, który możesz zjeść na śniadanie, obiad, jak i na kolację. Świetne rozwiązanie dla dzieci, wegetarian oraz smakoszy kuchni polskiej.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 188
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 190
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 188
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 190
Składniki
Przygotowanie jest dość szybkie, dlatego zaczynam od zagotowania wody. Średniej wielkości garnek zalewam do połowy wodą, i wsypuję ok. pół łyżeczki soli. Pozostawiam garnek na dużym palniku i małym ogniu.
1.Do miski wrzucam ser i rozgniatam go widelcem (żeby łatwiej wyrobić ciasto). 2.Na blat wsypuję mąkę, cukier puder, oraz żółtka. 3. Aby kluski były puszyste należy białka ubić na sztywną pianę, dodając szczyptę soli. 4. Dodaję białka do białego sera i chwilę mieszam. 6. Łączę wszystko ze sobą, czyli ser z białkiem dodaje do mąki i zagniatam ciasto do momentu wymieszania składników ze sobą. Jeżeli ciasto za bardzo się lepi, należy podsypać je mąką. (to ile jest potrzebne mąki, zależy od rodzaju sera, jeśli mąki będzie za mało, kluski rozpłyną się w wodzie, a jeżeli z kolei będzie jej za dużo kluski będą twarde, a ser w nich będzie mniej wyczuwalny). 7. Dzielę ciasto na 3/4 kawałki i każdy kawałek po kolei roluje na nie za cienki, ani nie za gruby rulon, na koniec trochę go spłaszczam dłonią, a nożem nadaje kształt kratki. Taki rulon kroję skosem.
Do gotującej się wody wrzucam porcję z jednego kawałka ciasta (lepiej nie wrzucać więcej, bo mogą się ze sobą skleić), po chwili należy je zamieszać, aby nie dokleiły się do dna garnka. Kiedy kluski wypłyną na wierzch lepiej odczekać jeszcze ok 1 min. i można je wyjmować. Gotujemy kolejną porcję klusków. Gotowanie ich trwa chwilę. Ja w momencie kiedy wrzucam porcję leniwych do gotowania, zagniatam koleją, a gdy się obejrzę kluski są już ugotowane, więc trwa to ok. 5 min.
Zawsze posypuję swoje kluski cukrem, dość solidnie obsypuję je bułką tartą i polewam znaczną ilością rozpuszczonego masła (ojj czasem przecież można ;D) Smacznego ;) P.S. Zdjęcie główne ukazuje ile wyszło mi wszystkich leniwych z takiej ilości składników.