Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kluski śląskie z dziurką"
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 190
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 422
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 455
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 190
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 422
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 455
Składniki
Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach w osolonym wrzątku. Ostudzić, obrać, dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia. Dodać przesianą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i sól, wbić jajka. Zagnieść miękkie ciasto, podsypując stolnicę mąką ziemniaczaną. Z ciasta uformować kuleczki wielkości mandarynek, lekko spłaszczyć, palcem robić w środku po obu stronach dołki (nie dziurawiąc!). Wrzucać na osolony wrzątek, gotować jeszcze dwie minuty po wypłynięciu, po czym wyławiać łyżką cedzakową.
Cebulę posiekać w kosteczkę, boczek drobno pokroić. Wrzucić boczek na rozgrzaną, suchą patelnię, wytopić tłuszcz, zrumienić na nim cebulkę. Polać skwarkami gorące kluski.
Kluski idealnie pasują do mięsnych sosów, ale oczywiście najbardziej do śląskich wołowych rolad i surówki z modrej kapusty!
ok. 70 minut.Źródło: Twoje Imperium