Do góry

Dania główne Przepis na:

Knedle z truskawkami

Knedle z truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 73

Dodano:

Odsłon: 1299

Taki nieco inny obiad, wymagający włożenia serca :))

Składniki

  • 500 g ziemniaków
  • 300 g mąki pszennej
  • szczypta soli, szczypta cukru
  • 2 jajka
  • truskawki - świeże lub mrożone
  • bułka tarta
  • 2 łyżeczki cukru
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki dokładnie wyszorowałam, a następnie w mundurkach ugotowałam do miękkości. Po przestudzeniu obrałam i przecisnęłam na stolnicę przez praskę do ziemniaków.

  2. Do ziemniaków przesiałam mąkę, dodałam sól i cukier. Zagniotłam ciasto podsypując lekko mąką. Następnie uformowała wałek. Nożem odcinałam niezbyt grube kawałki, które lekko rozpłaszczałam w dłoni. Na placuszek nakładałam truskawkę (jeśli duża - to jedną, jeśli mniejsze - to dwie, trzy) i posypywałam odrobiną cukru. Całość zlepiałam i formowałam kształt kulki.

  3. Gotowe knedle wrzucałam do gotującej się lekko posolonej wody i gotowałam je około 3 minuty od "wypłynięcia".

  4. Gotowe knedle po odcedzeniu przekładałam na patelnię, na której uprzednio rozpuściłam masło klarowane z cukrem i bułką tartą.

    Bon apetit :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń