Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie i syte ( ok. 100 kcal sztuka! )
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 70
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 46
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 70
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 46
Składniki
Obrać i ugotować ziemniaki na parze
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub potarkować
Do ziemniaków wbić jedno jajko i dosypać szklankę mąki
Wszystko wymieszać dokładnie cały czas dosypując mąkę
Gdy ciasto będzie miało stałą konsystencje i nie będzie się mocno lepić należy uformować wałek o szerokości ok 4 cm
Wałek pociąć na kawałki ok 5 cm i rozpłaszczyć lekko na "placuszki"
Do środka "placuszków" włożyć wydrylowaną śliwkę ( lekko naciętą nie rozkrojoną ) i uformować kulkę
Knedle ugotować w osolonej wodzie. Podawać polane jogurtem z cukrem waniliowym.