Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kokosowe racuchy z truskawkami"
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 930
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 3934
Idealna na różne okazje.
Odsłon: 18990
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 930
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 3934
Idealna na różne okazje.
Odsłon: 18990
Składniki
Do rondelka wlej mleko kokosowe. Dodaj pokrojone w kosteczkę masło i cały czas mieszając, podgrzewaj na małym ogniu, aż masło się rozpuści.
Mieszankę przelej do miski, przestudź ją (powinna być letnia). Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia. wsyp do mleka z masłem. Dodaj również cukier, skórkę z pomarańczy oraz żółtka, zmiksuj. W oddzielnym naczyniu ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Przełóż ją do ciasta i delikatnie przemieszaj drewnianą łyżką.
Miskę z ciastem przykryj folią spożywczą i schowaj na 15 min do lodówki.
Truskawki opłucz, oczyść, pokrój. Wrzuć do rondelka. Dodaj miód i 100 ml wody. Duś ok. 5 min. Zagęść mąką ziemniaczaną rozrobioną w 1/3 szkl. zimnej wody. Wymieszaj z posiekaną miętą.
Rozgrzaną patelnię posmaruj olejem. Nakładaj łyżką ciasto. Smaż racuszki na złoto z obu stron. Podawaj przełożone truskawkami. Oprósz cukrem pudrem.Źródło: Tina