Smaczny pomysł na "Kotleciki w cieście drożdżowym"
Kotleciki w cieście drożdżowym
Składniki
- 50 dag mielonej piersi z kurczaka
- jajko
- bazylia
- pół szklanki bułki tartej
- 2 ząbki czosnku
- musztarda
- pół szklanki wina
- sól
- pieprz
- olej 25 dag mąki
- 3 dag drożdży
- ćwierć szklanki mleka
- ćwierć szklanki wody
- 2 żółtka
- olej
- łyżeczka cukru
- sól Sałatka: sałata mieszana
- pomidorki
- oliwa
- pieprz
- sól
Składniki
- 50 dag mielonej piersi z kurczaka
- jajko
- bazylia
- pół szklanki bułki tartej
- 2 ząbki czosnku
- musztarda
- pół szklanki wina
- sól
- pieprz
- olej 25 dag mąki
- 3 dag drożdży
- ćwierć szklanki mleka
- ćwierć szklanki wody
- 2 żółtka
- olej
- łyżeczka cukru
- sól Sałatka: sałata mieszana
- pomidorki
- oliwa
- pieprz
- sól

Etapy przygotowania
Mąkę połącz z drożdżami, dodaj mleko, wodę, żółtka, sól i cukier. Wyrób. Dodaj olej. Wyrabiaj, aż ciasto będzie miękkie, odstaw w ciepłe miejsce.
Mięso wymieszaj z jajkiem posiekaną bazylią, 2 łyżkami bułki tartej i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, musztardą i przyprawami. Masę formuj w okrągłe kulki. Obtocz w pozostałej bułce, smaż na rozgrzanym oleju 5 minut, dolej wino i duś kwadrans pod przykryciem.
Patyczki do szaszłyków mocz w wodzie 30 minut. Z ciasta formuj wałeczki i nabijaj na patyczki naprzemiennie z pulpetami. Piecz w temp. 190°C 20 minut.
Układaj na sałacie z pokrojonymi pomidorkami. Całość skrop oliwą.
CZAS: około 2 godzinŹródło: Dobry Tydzień
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Szybka i smaczna przekąska idealna na każdą imprezę.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Walentynki
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Nabiał
- Ser
- Kurczak
- Placki
- Rolady
- Szynki
- Dla zdrowia
Odsłon: 99

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 381

Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 160
Ostatnio komentowane przepisy

Szybka i smaczna przekąska idealna na każdą imprezę.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Walentynki
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Nabiał
- Ser
- Kurczak
- Placki
- Rolady
- Szynki
- Dla zdrowia
Odsłon: 99

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 381

Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 160


Składniki
- 50 dag mielonej piersi z kurczaka
- jajko
- bazylia
- pół szklanki bułki tartej
- 2 ząbki czosnku
- musztarda
- pół szklanki wina
- sól
- pieprz
- olej 25 dag mąki
- 3 dag drożdży
- ćwierć szklanki mleka
- ćwierć szklanki wody
- 2 żółtka
- olej
- łyżeczka cukru
- sól Sałatka: sałata mieszana
- pomidorki
- oliwa
- pieprz
- sól
Mąkę połącz z drożdżami, dodaj mleko, wodę, żółtka, sól i cukier. Wyrób. Dodaj olej. Wyrabiaj, aż ciasto będzie miękkie, odstaw w ciepłe miejsce.
Mięso wymieszaj z jajkiem posiekaną bazylią, 2 łyżkami bułki tartej i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, musztardą i przyprawami. Masę formuj w okrągłe kulki. Obtocz w pozostałej bułce, smaż na rozgrzanym oleju 5 minut, dolej wino i duś kwadrans pod przykryciem.
Patyczki do szaszłyków mocz w wodzie 30 minut. Z ciasta formuj wałeczki i nabijaj na patyczki naprzemiennie z pulpetami. Piecz w temp. 190°C 20 minut.
Układaj na sałacie z pokrojonymi pomidorkami. Całość skrop oliwą.
CZAS: około 2 godzinŹródło: Dobry Tydzień