Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Krem z zielonego groszku i mięty"
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 27
Do wielbicieli curry nie należę, ale jak mi coś posmakuje, będę chciała powtó...
Odsłon: 46
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 122
Pyszne ciasteczka mojego dzieciństwa
Odsłon: 463
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32651
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 98
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 27
Do wielbicieli curry nie należę, ale jak mi coś posmakuje, będę chciała powtó...
Odsłon: 46
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 122
Pyszne ciasteczka mojego dzieciństwa
Odsłon: 463
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32651
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 98
Składniki
Groszek opłucz, wyłuskaj (jeśli jest w strąkach) albo namocz (jeśli kupiłaś młody groszek podsuszony). Wrzuć do garnka (mrożonego nie rozmrażaj). Zalej bulionem i zagotuj.
Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Dodaj do bulionu. Gotuj razem na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut. Pęczek mięty oraz pęczek koperku umyj starannie, a następnie osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Oberwij listki z łodyg, posiekaj. Kilka listków mięty odłóż, resztę ziół dodaj do zupy.
Zupę zdejmij z ognia, zmiksuj razem z kwaśną śmietaną na gładki krem. Ponownie umieść naczynie na palniku, podgrzej krem (nie dopuść jednak do wrzenia). Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz świeżo startą gałką muszkatołową. Rozlej zupę do talerzy lub miseczek i udekoruj odłożonymi listkami mięty oraz, jeśli chcesz, kleksami śmietany.
Czas ok. 60 min; porcja – 260 kcal, cena 2,50 zł.
Sposób babuni
Zielony groszek to pyszny dodatek do omletu. Musisz go ugotować i osączyć, a następnie dodać do masy jajecznej. Aby omlet był bardziej treściwy, dodaj pokrojone kawałki szynki lub innej wędliny.Źródło: Świat kobiety