Do góry

Dania główne Przepis na:

Kremowa grochówka

Kremowa grochówka

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14724

Dodano:

Odsłon: 6

Smaczny pomysł na "Kremowa grochówka"

Składniki

  • 35 dag żółtego łuskanego grochu
  • 6 szklanek bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 4 ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • biały pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 6 łyżek startego żółtego sera
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kremowa grochówka

Przygotowanie

  1. Groch przebierz, opłucz na sitku, osącz, wrzuć do garnka. Zalej bulionem, gotuj pod przykryciem około godziny. Obierz cebulę, czosnek oraz ziemniaki. Czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę, a ziemniaki na kawałki.

  2. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć przygotowane warzywa. Mieszając, smaż je przez 2-3 minuty. Dodaj do grochu po ok. 30 minutach gotowania.

  3. Ugotowane do miękkości warzywa zmiksuj na gładko. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dolej trochę wrzątku albo gorącego bulionu. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Gotową grochówkę przelej do kokilek albo kubeczków. Każdą porcję posyp startym żółtym serem.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń