Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4188
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416541
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4188
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416541
Składniki
Groch przebierz, opłucz na sitku, osącz, wrzuć do garnka. Zalej bulionem, gotuj pod przykryciem około godziny. Obierz cebulę, czosnek oraz ziemniaki. Czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę, a ziemniaki na kawałki.
Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć przygotowane warzywa. Mieszając, smaż je przez 2-3 minuty. Dodaj do grochu po ok. 30 minutach gotowania.
Ugotowane do miękkości warzywa zmiksuj na gładko. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dolej trochę wrzątku albo gorącego bulionu. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Gotową grochówkę przelej do kokilek albo kubeczków. Każdą porcję posyp startym żółtym serem.Źródło: Naj