Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Krupnik z grzybami"
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 737
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 737
Składniki
Suszone grzyby opłucz, zalej szklanką wrzącej wody i odstaw na kilka godzin. Następnie ugotuj je w wodzie, w której się moczyły, wystudź. Marchewkę, pietruszkę, seler obierz, umyj, pokrój w małą kostkę. Obrane i umyte ziemniaki pokrój w dużą kostkę. Cebulę przekrój na pół i opal nad ogniem, aż stanie się czarna. Można także położyć połówki cebuli na mocno rozgrzanej, suchej teflonowej patelni.
2. Do garnka wlej około 2 l wody, włóż mięso, listek laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu oraz cebulę. Gotuj 30-40 minut, aż mięso zmięknie. Wyjmij je z garnka, a do bulionu dodaj marchewkę, pietruszkę, seler oraz grzyby wraz z wywarem, w którym się gotowały. Gdy warzywa będą na wpół miękkie, dodaj przepłukaną kaszę. Wsypuj ją powoli, ciągle mieszając, by nie zbiła się w grudki. Gotuj 15-20 min.
Następnie dodaj ziemniaki, gotuj, aż staną się miękkie. Wystudzone mięso podziel na mniejsze kawałki i dodaj je do zupy. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
(bez czasu gotowania): 20 minut. Porcja: 270 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie