Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kurczak faszerowany kaszą gryczaną z pieczarkami"
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22695
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15058
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4808
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45123
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 690
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22695
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15058
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4808
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45123
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 690
Składniki
Kurczaka dokładnie umyj i osusz. Tuszkę natrzyj solą – w środku i na zewnątrz. Posyp pieprzem i suszonym tymiankiem. Odstaw na godzinę w chłodne miejsce. W tym czasie pieczarki oczyść, pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę oraz pieczarki. Smaż bez przykrycia kilka minut. Główkę czosnku oczyść, zdejmij wierzchnie łupinki i pokrój w plasterki.
Kaszę gryczaną wsyp do miseczki. Dodaj grzyby podsmażone z cebulą. Wbij jajka. Żółty ser zetrzyj na tarce o dużych otworach, dołóż do farszu. Przypraw go na pikantnie solą, pieprzem oraz suszonym tymiankiem. Wymieszaj.
Tuszkę napełnij przygotowanym farszem. Zepnij otwór wykałaczkami i mocno zwiąż nogi kurczaka. Ułóż go w brytfance. Obłóż kawałeczkami masła oraz plasterkami czosnku. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz około 75 minut.
Śmietanę wymieszaj z łyżeczką mielonej słodkiej papryki. Posmaruj nią tuszkę ok. 20 minut przed końcem pieczenia. Dzięki temu skórka kurczaka będzie złocista i chrupiąca. ok. 1 godziny i 30 minut Marynowanie tuszki ok. 1 godziny 1 porcja ok. 480 kcalŹródło: Tina