Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kurczak faszerowany kaszą gryczaną z pieczarkami"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 86
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 205
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 86
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 205
Składniki
Kurczaka dokładnie umyj i osusz. Tuszkę natrzyj solą – w środku i na zewnątrz. Posyp pieprzem i suszonym tymiankiem. Odstaw na godzinę w chłodne miejsce. W tym czasie pieczarki oczyść, pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę oraz pieczarki. Smaż bez przykrycia kilka minut. Główkę czosnku oczyść, zdejmij wierzchnie łupinki i pokrój w plasterki.
Kaszę gryczaną wsyp do miseczki. Dodaj grzyby podsmażone z cebulą. Wbij jajka. Żółty ser zetrzyj na tarce o dużych otworach, dołóż do farszu. Przypraw go na pikantnie solą, pieprzem oraz suszonym tymiankiem. Wymieszaj.
Tuszkę napełnij przygotowanym farszem. Zepnij otwór wykałaczkami i mocno zwiąż nogi kurczaka. Ułóż go w brytfance. Obłóż kawałeczkami masła oraz plasterkami czosnku. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz około 75 minut.
Śmietanę wymieszaj z łyżeczką mielonej słodkiej papryki. Posmaruj nią tuszkę ok. 20 minut przed końcem pieczenia. Dzięki temu skórka kurczaka będzie złocista i chrupiąca. ok. 1 godziny i 30 minut Marynowanie tuszki ok. 1 godziny 1 porcja ok. 480 kcalŹródło: Tina