Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak faszerowany kaszą gryczaną z pieczarkami

Kurczak faszerowany kaszą gryczaną z pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 19008

Dodano:

Odsłon: 135

Przepis wart wypróbowania: "Kurczak faszerowany kaszą gryczaną z pieczarkami"

Składniki

  • 1 sprawiony kurczak
  • 35 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju
  • 1 szkl. ugotowanej na sypko kaszy gryczanej
  • 2 jajka
  • 10 dag żółtego sera
  • 1 główka czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • sól
  • pieprz
  • suszony tymianek
  • mielona słodka papryka
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kurczak faszerowany kaszą gryczaną z pieczarkami

Przygotowanie

  1. Kurczaka dokładnie umyj i osusz. Tuszkę natrzyj solą – w środku i na zewnątrz. Posyp pieprzem i suszonym tymiankiem. Odstaw na godzinę w chłodne miejsce. W tym czasie pieczarki oczyść, pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę oraz pieczarki. Smaż bez przykrycia kilka minut. Główkę czosnku oczyść, zdejmij wierzchnie łupinki i pokrój w plasterki.

  2. Kaszę gryczaną wsyp do miseczki. Dodaj grzyby podsmażone z cebulą. Wbij jajka. Żółty ser zetrzyj na tarce o dużych otworach, dołóż do farszu. Przypraw go na pikantnie solą, pieprzem oraz suszonym tymiankiem. Wymieszaj.

  3. Tuszkę napełnij przygotowanym farszem. Zepnij otwór wykałaczkami i mocno zwiąż nogi kurczaka. Ułóż go w brytfance. Obłóż kawałeczkami masła oraz plasterkami czosnku. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz około 75 minut.

  4. Śmietanę wymieszaj z łyżeczką mielonej słodkiej papryki. Posmaruj nią tuszkę ok. 20 minut przed końcem pieczenia. Dzięki temu skórka kurczaka będzie złocista i chrupiąca. ok. 1 godziny i 30 minut Marynowanie tuszki ok. 1 godziny 1 porcja ok. 480 kcal

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń