Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kurczak nadziewany wątróbką"
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10402
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3033
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2125
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 819
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10402
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3033
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2125
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 819
Składniki
W przeddzień pieczenia natrzyj kurczaka od wewnątrz i z zewnątrz solą, pieprzem, majerankiem. Wstaw na noc do lodówki.
Namocz bułkę, odciśnij. Wątróbkę drobno pokrój, natkę posiekaj. Cebulę pokrój i podsmaż na tłuszczu. Ostudź. Wymieszaj wątróbkę, natkę, odciśniętą bułkę, cebulę. Wlej żółtka i przypraw farsz. Białka ubij na sztywno i wymieszaj z farszem. Jeśli jest za rzadki, wsyp trochę bułki tartej. Jeszcze raz przypraw.
Kurczaka napełnij farszem, zaszyj otwór. Brytfankę lub naczynie żaroodporne posmaruj olejem lub masłem. Włóż kurczaka. Podlej mięso odrobiną wody. Nakryj naczynie. Wstaw do gorącego piekarnika. Piecz około 1,5 godziny w temp. 190°C.
W trakcie pieczenia polewaj tuszkę wytworzonym sosem. Możesz też położyć na mięsie kawałeczek masła. Kurczak będzie smaczniejszy i pachnący.
<strong>Barbara Piekarska z Brudzewa</strong>Źródło: Takie jest życie