Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kurczak nadziewany wątróbką"
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113057
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 435
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 780
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 580
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113057
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 435
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 780
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 580
Składniki
W przeddzień pieczenia natrzyj kurczaka od wewnątrz i z zewnątrz solą, pieprzem, majerankiem. Wstaw na noc do lodówki.
Namocz bułkę, odciśnij. Wątróbkę drobno pokrój, natkę posiekaj. Cebulę pokrój i podsmaż na tłuszczu. Ostudź. Wymieszaj wątróbkę, natkę, odciśniętą bułkę, cebulę. Wlej żółtka i przypraw farsz. Białka ubij na sztywno i wymieszaj z farszem. Jeśli jest za rzadki, wsyp trochę bułki tartej. Jeszcze raz przypraw.
Kurczaka napełnij farszem, zaszyj otwór. Brytfankę lub naczynie żaroodporne posmaruj olejem lub masłem. Włóż kurczaka. Podlej mięso odrobiną wody. Nakryj naczynie. Wstaw do gorącego piekarnika. Piecz około 1,5 godziny w temp. 190°C.
W trakcie pieczenia polewaj tuszkę wytworzonym sosem. Możesz też położyć na mięsie kawałeczek masła. Kurczak będzie smaczniejszy i pachnący.
<strong>Barbara Piekarska z Brudzewa</strong>Źródło: Takie jest życie