Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kurczak w miodzie i sezamie"
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 462
Fuczki to smażone placki z kiszonej kapusty , wywodzące się z kuchni Bieszcza...
Odsłon: 220
Przepis dnia
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 462
Fuczki to smażone placki z kiszonej kapusty , wywodzące się z kuchni Bieszcza...
Odsłon: 220
Przepis dnia
Składniki
Kurczaka umyj pod zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Posól i posyp białym pieprzem oraz natrzyj posiekanym drobno czosnkiem. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż kurczaka z każdej strony. W miseczce przygotuj marynatę. Wymieszaj łyżkę oleju z miodem, rozmarynem, papryką słodką i ostrą.
Usmażonego kurczaka posmaruj marynatą i przełóż do brytfanki. Obłóż go kawałkami cytryny, które nadadzą potrawie aromat. Piecz w temp. 180°C przez 45 minut. W tym czasie na suchej, rozgrzanej patelni upraż sezam na złoto. Kurczaka podawaj posypanego sezamem z pieczonymi ziemniakami, szpinakiem, pomidorkami koktajlowymi. Taki kurczak dobrze smakuje też na zimno.
Czas: około 1,5 godziny.
Mięso z kurczaka będzie smaczniejsze, jeśli przygotujesz je dzień lub choćby kilka godzin wcześniej. Najlepiej zalać je zalewą, obsypać przyprawami wymieszanymi z sosem sojowym i octem balsamicznym, zalać winem lub pokropić innym alkoholem.Źródło: Dobry Tydzień