Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak w sezamie

Kurczak w sezamie

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28016

Dodano:

Odsłon: 11

Przepis wart wypróbowania: "Kurczak w sezamie"

Składniki

  • 60 dag piersi kurczaka
  • jajko
  • 2
  • 5 dag sezamu
  • oliwa
  • sól
  • 7
  • 5 dag panierki Panko
  • po 25 dag pora i marchwi
  • 10 dag kiełków fasoli
  • 1 pęczek kolendry
  • pieprz
  • po 150 ml so su chili i sojowego
  • 2 łyżki miodu
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kurczak w sezamie

Przygotowanie

  1. Piersi kurczaka opłucz, osusz, pokrój na nieduże kawałki. W misce rozkłóć jajko. Dopraw je sporą szczyptą soli i pieprzu. Włóż kawałki kurczaka, starannie wymieszaj.

  2. W osobnej miseczce połącz ziarna sezamu z panierką Panko (ewentualnie z bułką tartą). Włóż obtoczone w jajku mięso, dokładnie panieruj każdy kawałek. Przełóż na pokrytą pergaminem blachę. Piecz, przekładając mięso, około 35 min w temp. 180 st.

  3. W tym czasie oczyść por i marchewkę. Pokrój w słupki. Kolendrę opłucz, osusz. Oderwij listki, posiekaj. Makaron przygotuj wg przepisu na opakowaniu.

  4. W woku rozgrzej 2 łyżki oliwy. Przesmaż por i marchewkę. Dodaj kiełki, makaron i sos sojowy. Podgrzej. Wymieszaj z połową kolendry i pieprzem do smaku. Sos chili rozmieszaj z miodem. Polej kawałki kurczaka na 10 minut przed końcem pieczenia. Podawaj z makaronem i resztą kolendry.

  5. porcji, czas ok. 50 min; porcja – 420 kcal, cena 4,40 zł.

  6. Jak zrobić Panko

  7. Japońska panierka przypomina bułkę tartą, ale jest grubsza i bardziej chrupiąca. Aby ją przygotować, posiekaj jasne pieczywo, wysusz w piekarniku, a potem pokrusz.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń