Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekka wersja lasagne dla wielbicieli cukinii
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 94177
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2822
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3587
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1665
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2362
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 94177
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2822
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3587
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1665
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2362
Składniki
Cukinię obrać ze skórki,zetrzeć ręcznie lub robotem na tarce o grubych oczkach. Solidnie posolić i posypać czarnym pieprzem, wymieszać.
W misce rozdrabniać widelcem biały ser, przerzucić do miski z cukinią, wymieszać.
Śmietanę posłodzić do smaku, wbić 1-2 jajka, wymieszać do całkowitego połączenia składników.
Na dno prostokątnego żaroodpornego naczynia wyłożyć łyżkę masła lub innego tłuszczu. Układać warstwami makaron lasagne i masę cukiniowo - serową do wyczerpania składników, kończąc makaronem. Na wierch wylać śmietanę.
Wstawić pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do ok 180-200 st C. Piec ok 30 min. Sprawdzać patyczkiem, czy ciasto jest już miękkie. Na koniec odkryć półmisek i pozostawić na ok 10-15 min do ścięcia się śmietany. Smacznego