Do góry

Dania główne Przepis na:

Lasagne z cukinii

Lasagne z cukinii

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 28

Dodano:

Odsłon: 813

Lekka wersja lasagne dla wielbicieli cukinii

Składniki

  • ok 1,5 kg cukinii (4 nieduże)
  • 2 kostki białego sera
  • 1-2 jajka
  • 2 duże śmietany 18 %
  • cukier, sól, pieprz czarny
  • makaron lasagne
  • łyżka masła
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cukinię obrać ze skórki,zetrzeć ręcznie lub robotem na tarce o grubych oczkach. Solidnie posolić i posypać czarnym pieprzem, wymieszać.

  2. W misce rozdrabniać widelcem biały ser, przerzucić do miski z cukinią, wymieszać.

  3. Śmietanę posłodzić do smaku, wbić 1-2 jajka, wymieszać do całkowitego połączenia składników.

  4. Na dno prostokątnego żaroodpornego naczynia wyłożyć łyżkę masła lub innego tłuszczu. Układać warstwami makaron lasagne i masę cukiniowo - serową do wyczerpania składników, kończąc makaronem. Na wierch wylać śmietanę.

  5. Wstawić pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do ok 180-200 st C. Piec ok 30 min. Sprawdzać patyczkiem, czy ciasto jest już miękkie. Na koniec odkryć półmisek i pozostawić na ok 10-15 min do ścięcia się śmietany.
    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń