Dania główne Przepis na:
> 6 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Farsz mięsny: Na rozgrzanym oleju podsmarzyć posiekaną w kostkę cebulkę i wyciśniety czosnek. Do tego dodać pieczarki i dusić aż puszczą wodę. Dodać mięso mielone. Przyprawić - sól, pieprz (nie żałować:), chili, słodka papryka, tabasco. Gdy mięso się już zarumieni dodać koncentrat pomidorowy i pomidory z puszki. Dusić pod przykryciem około 10 minut. Na koniec dodać kukurydzę.Ser zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Beszamel: 2 łyzki masła 2 łyżki mąki 1/2 litra mleka sól, pieprz, gałka muszkatałowa, Vegeta lyżeczka soku z cytryny szczypta cukru jajko - zółtko
.Przygotowanie:Blaszkę lub naczynieżaroodporne wysmarowć masłem. Nastepnie układać warstwami:- warstwa beszamelu - około 1/2 cm.- warstwa makaronu.- warstwa mięsa.- warstwa sera żóltego.- warstwa beszamelu.- warstwa makaronu.- warstwa mięsa.- warstwa sera żółtego.Powtarzać do wykończenia składników. Mi zazwyczaj wychodzą 3-4 warstwy. Na końcu powinien znaleźć się ser żółty.Piec około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Pięć minut przed wyjęciem ułożyć kawałki pomidora na wierzchu. Bardziej dla dekoracji niż dla smaku.
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

oliwia_winna 02 czerwca 2010Zgłoś do usunięcia
przecież to już jest na smakerze. po co powielasz przepisy???2 Kto głosował? | Odpowiedz