Do góry

Dania główne Przepis na:

Lazania z cukinią

Lazania z cukinią

Autor:

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 60

Dodano:

Odsłon: 5043

Moja lazania w bardzo odchudzonej wersji, z cukinią zamiast makaronu i nadal smakowita! Do 300 kcal w porcji.

Składniki

  • 250 g mielonej wołowiny
  • 300 g pieczarek
  • 2-3 średnie marchewki
  • 1 duża cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 papryka
  • 5 młodych cukinii
  • sól, pieprz, mielona papryka, suszone oregano i bazylia
  • 300 ml mleka (0,5%)
  • 30 g masła
  • 30 g mąki
  • zmielona gałka muszkatołowa
  • 30 g tartego pamezanu
  • łyżka oliwy do smażenia
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Siekamy cebulę, czosnek, paprykę, ścieramy na grubych oczkach marchewkę i pieczarki. Miksujemy/rozdrabniamy pomidory razem z ich sosem i przyprawami (*oprócz gałki muszkatołowej*). Cukinię kroimy w grube plastry (0,7 do 1 cm).

  2. W dużej patelni/woku podgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulę z czosnkiem, dorzucamy mięso i smażymy, aż ono zbrązowieje. Następnie dodajemy paprykę, marchewkę i pieczarki, chwilę podsmażamy i dodajemy zmiksowany sos pomidorowy. Wszystko razem dusimy ok 30-40 minut.

  3. W międzyczasie przygotowujemy warstwę cukinii na dnie naczynia żaroodpornego (standardowy, rodzinny rozmiar, ok.18x24 cm). Farsz się dusi, a my możemy przystąpić do sporządzenia sosu a la beszamel.

  4. Na małym ogniu roztapiamy masło w rondelku. Zdejmujemy z ognia, wspypujemy mąkę i rozcieramy razem na papkę, wyjdzie gęsta, kluchowata, ale to nic. Do papki stopniowo dodajemy po odrobinie mleka i rozcieramy razem na gładką masę, aż wlejemy całe mleko i nie będzie w nim żadnych klusków z mąki. Następnie wstawiamy sos z powrotem na mały ogień, wsypujemy dużą szczyptę gałki muszkatołowej, ciągle mieszając doprowadzamy go do lekkiego zgęstnienia (cierpliwości- to się stanie po ok. 10-15 minutach). Nie gotujemy!

  5. Połowę farszu wykładamy na przygotowaną w naczyniu cukinię, przykrywamy drugą warstwą cukinii i równomiernie polewamy połową sosu. Na ten sos idzie druga połowa farszu, trzecia warstwa cukinii i druga porcja sosu. Samą górę posypujemy startym parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem. Pieczemy ok. pół godziny w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Z naczynia wychodzi ok. 6 mniejszych, dietetycznych porcji lub 4 większe dla łakomczuchów ;)

  6. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń