Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Lazania z indykiem i dynią"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 85
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 149
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 85
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 149
Składniki
Dynię oczyść, miąższ odetnij od skóry. Mięso umyj. Cebule obierz. Dynię, cebule, filet z indyka i boczek pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej oliwę, wrzucić boczek, smaż chwilę, potem dodaj: mięso, dynię i cebule. Smaż razem 5 minut. Dołóż pomidory z puszki oraz koncentrat. Przypraw solą oraz pieprzem. Duś 5 minut. Na drugiej patelni stop masło, oprósz mąką, zasmaż. Zasmażkę wymieszaj z mlekiem i śmietaną. Gotuj 10 minut. Sos beszamelowy przypraw solą, pieprzem i gałką. Na spodzie formy rozsmaruj 2 łyżki sosu. Na tym ułóż 3 płaty makaronu i 1/3 farszu z dynią. Posmaruj odrobiną sosu. Tak samo ułóż kolejne warstwy z pozostałych składników.
Mozzarellę pokrój w plasterki. Ułóż na wierzchu zapiekanki. Posyp startym parmezanem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C. Piecz ok. 45 minut.Źródło: Naj