Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Lazania z porem"
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1072
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 149
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1072
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 149
Składniki
Płaty makaronu obgotuj w osolonej wodzie z odrobiną oleju (ok. 5 min). Cebulę drobno posiekaj. Marchewkę obierz, umyj, pokrój w kostkę. Z porów usuń wierzchnie liście, umyj, pokrój w kawałki po ok. 10 cm. Włóż na ok. 2 min do wrzącej osolonej wody. Wystudzone przekrój wzdłuż na pół.
Cebulę zeszklij na oleju. Włóż mięso, smaż ok. 7 min. Dodaj pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, marchewkę i oregano. Duś ok. 15 minut. Dopraw cukrem, solą i pieprzem. W rondelku roztop 2 łyżki masła i stopniowo dodawaj mąkę mie szając, by nie było grudek. Powoli wlej mleko, mieszając gotuj, aż zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i gałką.
Żaroodporne naczynie posmaruj pozostałym masłem. Dno wyłóż płatami makaronu, posmaruj sosem beszamelowym, wyłóż 1/3 mięsa, 1 pora, trochę sera.
Postępuj w ten sposób aż do wykorzystania składników. Ostatnia warstwa to płaty ma karonu posmarowane beszamelem oraz pory posypane startym serem. Piecz ok. 45 min w temp. 180°C.
80 minut. Porcja: 550 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie