Do góry

Dania główne Przepis na:

Lazania z porem

Lazania z porem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 0

Smaczny pomysł na "Lazania z porem"

Składniki

  • 8-10 płatów makaronu lasagne
  • 4 pory
  • 40 dag mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 średnia marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 2 ły żeczki suszonego oregano
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 500 ml mleka
  • 10 dag startego żółtego sera
  • 2 łyżki oleju
  • gałka muszkatołowa
  • cukier
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Płaty makaronu obgotuj w osolonej wodzie z odrobiną oleju (ok. 5 min). Cebulę drobno posiekaj. Marchewkę obierz, umyj, pokrój w kostkę. Z porów usuń wierzchnie liście, umyj, pokrój w kawałki po ok. 10 cm. Włóż na ok. 2 min do wrzącej osolonej wody. Wystudzone przekrój wzdłuż na pół. 

  2. Cebulę zeszklij na oleju. Włóż mięso, smaż ok. 7 min. Dodaj pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, marchewkę i oregano. Duś ok. 15 minut. Dopraw cukrem, solą i pieprzem. W rondelku roztop 2 łyżki masła i stopniowo dodawaj mąkę mie szając, by nie było grudek. Powoli wlej mleko, mieszając gotuj, aż zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i gałką.

  3. Żaroodporne naczynie posmaruj pozostałym masłem. Dno wyłóż płatami makaronu, posmaruj sosem beszamelowym, wyłóż 1/3 mięsa, 1 pora, trochę sera.

  4. Postępuj w ten sposób aż do wykorzystania składników. Ostatnia warstwa to płaty ma karonu posmarowane beszamelem oraz pory posypane startym serem. Piecz ok. 45 min w temp. 180°C.

  5. 80 minut. Porcja: 550 kilokalorii

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń