Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 11
Dodano: 08.01.2009
Odsłon: 18937
1-2 os. | 15 min | średnie | przystępne |
Ugotowac makaron w osolonej wodzie(aldente),odcedzić.W międzyczasie przygotować resztę składników:
Pieczarki umyć i pokroić, również osuszyć.
Krewetki całkowicie rozmrozić, umyć,osuszyc i posolić. Świeże krewetki umyć i posolić.
Na sucha patelnię włożyć pieczarki i chwilę podgrzewać, odparowując resztę wilgoci. Wlać 2 łyżki oliwy i smażyć pieczarki krociutko,od czasu do czasu mieszając, aż będą lekko zrumienione,pod koniec posolić.Zdjąć je z patelni i odłożyć na talerzyk.
Dobrze rozgrzać tą samą patelnię i wlać 1 łyżkę oleju. Włożyć krewetki i smażyć z dwóch stron, przez około 3 - 4 minuty, w połowie smażenia dodać zgnieciony czosnek i całość zrumienić. Gdyby na początku smażenia na patelni pojawiła się woda z krewetek, odlać ją łyżką stołowa.
Na patelnię wrzucic usmazone pieczarki,wlać wino i dodać natkę pietruszki.Całość wymieszać i podgrzać,az polowa wina odparuje. Odstawić z ognia, dodać śmietankę, wymieszać i doprawic sola oraz pieprzem. Gorący makaron wyłożyć do talerzy, polać sosem z krewetkami i pieczarkami, delikatnie wymieszać.
Oczywiscie ilosc skladnikow mozna zmniejszyc lub zwiekszyc w zaleznosci od upodoban i smaku.
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

spaherule 02 stycznia 2013Zgłoś do usunięcia
Wczoraj wykonywaliśmy z moim narzeczonym wg Twojego przepisu krewetki , co prawda pieczarki zastąpiliśmy kurkami , które akurat miałam w zamrażarce :) Wyszło znakomicie , niebo w gębie :) z pewnością jeszcze nie raz wrócimy do tego przepisu , dziękujemy :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

Asiu-nia 03 kwietnia 2010Zgłoś do usunięcia
pychotka...mniam:)0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ivona 29 kwietnia 2009Zgłoś do usunięcia
Prosty i niezły przepis,ale jedna uwaga.....krócej smażyć krewetki.Nie potrzebują 4 min.smażenia a później dalszej termicznej obróbki.To tak jak z polędwicą wołową,czym dużej smażysz tym jest bardziej twarda.....0 Kto głosował? | Odpowiedz