Do góry

Dania główne Przepis na:

Mufinki mięsne z puszystym puree ziemniaczanym

Mufinki mięsne z puszystym puree ziemniaczanym

Autor:

Przepisów i artykułów: 14 Ocena: 82

Dodano:

Odsłon: 74

Czy "mielone" zawsze musi być podane tak samo? Nie musi. Pyszne mufinki z mięsa mielonego to doskonały pomysł na obiad lub kolację. Wygląda ciekawie i apetycznie.

Składniki

  • mięso mielone – 500 g (u nas z łopatki wieprzowej)
  • mielona ciecierzyca lub bułka tarta – 200 gram
  • mleko – 120 ml
  • jaja kurze – 2 sztuki
  • ser feta – 100 gram (pokrojony w kostkę, u nas z mleka owczego i koziego)
  • szczypior z cebulką – 1 sztuka (pokrojone)
  • czosnek – 1-2 ząbki (wyciśnięty)
  • sól, pieprz, przyprawy (Twoje ulubione)
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do miski wrzucamy mięso, przyprawiamy i po kolei dokładnie mieszamy ze wszystkimi składnikami

  2. Formę na mufinki smarujemy masłem przekładamy do niej masę mięsną. Pieczemy w 160 stopniach przez około 40 minut.

  3. Ziemniaki gotujemy na miękko robimy z nich puree dodając masło i mleko.

  4. Mufinki wykładamy z formy, dekorujemy puree z ziemniaków i obkładamy ulubioną surówką (np. kapustą, surówką, buraczkami itp.)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń