Do góry

Dania główne Przepis na:

Naleśnik "po meksykańsku"

Naleśnik po meksykańsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 7

Dodano:

Odsłon: 1157

Z Meksykiem pewnie niewiele ma wspólnego, ale w jego środku znajduje się nadzienie z mięsa mielonego, koncentratu pomidorowego i słodkiej kukurydzy.

Składniki

  • naleśniki 4 sztuki
  • mięso mielone do o,5 kg
  • mała puszka lub słoiczek koncentratu pomidorowego
  • puszka mieszanki kukurydzy z papryką i groszkiem Bonduelle
  • mała puszka kukurydzy z czerwoną fasolą
  • ser żółty 4 plastry
  • ser żołty starty mała miseczka lub 1/4 szklanki
  • odrobina oleju do podsmażenia
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Nie podaję proporcji na naleśniki, bo ja swoje robię "na oko".
    Do miski wsypuję mąkę, wbijam jajko lub dwa - zależy ile chcę naleśników, dodaję szczyptę soli. Jeśli robię na słodko - łyżeczka brązowego cukru, jeśli wytrawne, to czerwoną paprykę. Wlewam tyle mleka, żeby ciasto po zmiksowaniu było mocno lejące.

  2. Na posmarowanej olejem (robię to pędzelkiem) patelni smażę naleśniki. Muszą być miękkie i delikatne, bo gdy będą zbyt sztywne połamią się w czasie zawijania.

  3. Na drugiej patelni podsmażam mielone mięso, dodaję koncentrat, sól, pieprz, czosnek, paprykę. Po zdjęciu z kuchenki dodaję starty żółty ser i mieszam.

  4. Do przestudzonego mięsa dodaję odsączoną kukurydzę z warzywami. Wszystko mieszam. Już nie smażę.

  5. Na rozłożonym naleśniku na środku kładę plaster żółtego sera i nakładam farsz. Naleśnika zwijam w kopertę (dwa boki do środka i góra, dół)

  6. Patelnię delikatnie smaruję olejem i na rozgrzanym podsmażam naleśnika z obu stron.
    I gotowe. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń