Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Naleśniki z pieca"
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 37
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 126
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 705
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 84
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 37
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 126
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 705
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 84
Składniki
Przygotować ciasto na naleśniki: jajka roztrzepać ze szczyptą gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki soli i szczyptą cukru. Dosypać 7,5 dag mąki. Wlać mleko oraz wodę mineralną. Dobrze wymieszać mikserem (w razie potrzeby dolać wody). Ciasto przykryć i odstawić na około 20 minut.
Szparagi oczyścić, obrać, w razie potrzeby odciąć zdrewniałe końcówki. Pędy szparagów związać w pęczki i gotować 12-15 minut w posolonym wrzątku. Dobrze odsączyć na sicie.
Żółty ser drobno zetrzeć na tarce. W garnku stopić masło. Oprószyć je resztą mąki. Krótko zasmażyć. Wlać bulion warzywny i śmietanę. Gotować na niedużym ogniu, aż sos zgęstnieje. Przyprawić go do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wymieszać ze startym serem. Trzymać w cieple, żeby nie wystygł.
Na dużej patelni porcjami rozgrzewać sklarowane masło. Wylewać po 1/4 ciasta naleśnikowego. Równomiernie je rozprowadzić i usmażyć cienkie naleśniki.
Na naleśnikach rozłożyć plasterki szynki i szparagi. Zwinąć. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Polać przygotowanym sosem beszamelowym. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 18-20 minut.
Trybulę opłukać, osuszyć, poodrywać listki. Zapieczone naleśniki udekorować listkami trybuli. Podawać, póki są ciepłe.Źródło: Życie na gorąco