Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chili con carne- po polsku tłumacząc jest to danie z mięsa mielonego z dodatkiem chili (u mnie w wersji light, bo tylko 5 'krążków'), papryki, czosnku i cebuli w sosie pomidorowym, doprawionym kminem rzymskim. Czasami dodaje się fasolę i kukurydzę- jak w przypadku tej, nieklasycznej wersji. A nieklasycznej dlatego, bo bez dodatku mięsa (chili sin carne).
Składniki
Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oliwie. Paprykę pokroić w kostkę, dodać do cebuli i chwilę podsmażyć.
Wlać sok pomidorowy, dodać sprasowany czosnek, kmin, słodką paprykę oraz pokrojoną papryczkę chili i na małym ogniu, pod przykryciem dusić całość przez około 20 minut. Na koniec wmieszać kukurydzę, fasolę oraz doprawić solą i pieprzem.