Do góry

Dania główne Przepis na:

Nieklasyczne Chili Con Carne

Nieklasyczne Chili Con Carne

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 6

Dodano:

Odsłon: 8315

Chili con carne- po polsku tłumacząc jest to danie z mięsa mielonego z dodatkiem chili (u mnie w wersji light, bo tylko 5 'krążków'), papryki, czosnku i cebuli w sosie pomidorowym, doprawionym kminem rzymskim. Czasami dodaje się fasolę i kukurydzę- jak w przypadku tej, nieklasycznej wersji. A nieklasycznej dlatego, bo bez dodatku mięsa (chili sin carne).

Składniki

  • * cebula- 1 sztuka
  • * papryka czerwona- 1 mała sztuka
  • * sok pomidorowy- 2 szklanki
  • * fasola czerwona- 1 mała puszka
  • * kukurydza- 1 mała puszka
  • * czosnek- 1 ząbek
  • * kmin rzymski i słodka papryka- po 1 łyżeczce
  • * chili- 4-5 krążków
  • * sól, pieprz- do smaku
  • * olej do smażenia
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oliwie.
    Paprykę pokroić w kostkę, dodać do cebuli i chwilę podsmażyć.

  2. Wlać sok pomidorowy, dodać sprasowany czosnek, kmin, słodką paprykę oraz pokrojoną papryczkę chili i na małym ogniu, pod przykryciem dusić całość przez około 20 minut.
    Na koniec wmieszać kukurydzę, fasolę oraz doprawić solą i pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń