Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4083
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416019
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2751
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4083
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416019
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2751
Składniki
Zrób rozczyn: pokruszone drożdże wymieszaj z cukrem, łyżeczką mąki pszennej i 3 łyżkami ciepłego mleka. Odstaw na 15 minut. Wymieszaj i znów odstaw na 20 minut, by zaczyn urósł.
Oba rodzaje mąki przesiej, zmieszaj z solą, pieprzem, mlekiem i jajkami. Dodaj podrośnięte drożdże. Wymieszaj na jednolitą masę, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.
Na patelni rozgrzej olej. Łyżką do zupy nakładaj porcje ciasta. Zostaw między nimi odstępy! Smaż z obu stron, aż w placuszkach pojawią się dziurki. Bliny mają być rumiane.
Trzymaj je w nagrzanym piekarniku. Zrób pastę: jajka drobno posiekaj i wymieszaj z resztą składników. Bliny podawaj z porcjami pasty, ozdobione krążkami czerwonej cebuli.Źródło: Naj