Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ośmiornica z grilla po grecku"
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4676
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 84
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 102
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 318
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4676
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 84
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 102
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 318
Składniki
Zagotuj wodę w dużym garnku, wlej ocet lub sok z cytryny. Włóż ośmiornicę, przykryj i gotuj do miękkości (40–45 minut). W tym czasie wymieszaj marynaty i przygotuj miodowy winegret.
Ośmiornicę wyjmij z wody, ostudź i pokrój na kawałki (po 1 odnóżu). Posmaruj marynatą. Mocno rozgrzej patelnię grillową i ułóż na niej kawałki ośmiornicy.
Grilluj ok. 1 minuty z każdej strony, cały czas utrzymując wysoką temperaturę patelni. Polej miodowym sosem winegret, dopraw solą i pieprzem. Podawaj z bagietką lub na rukoli.
Przed ugotowaniem ośmiornicę można lekko stłuc tłuczkiem, skropić sokiem z cytryny i odstawić na godzinę do lodówki (będzie bardziej krucha).Źródło: Show