Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Parmezanowe ptysie"
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 18540
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9511
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2074
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4078
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 681
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 345
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 18540
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9511
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2074
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4078
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 681
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 345
Składniki
Rozgrzej piekarnik do temp. 175 st. Masło rozpuść w małym rondelku, przestudź. W misce wymieszaj mąkę, 1,5 łyżeczki soli oraz starty parmezan. Wymieszaj suche .
Pośrodku mieszanki zrób wgłębienie. Wlej mleko, rozpuszczone masło oraz pół szklanki zimnej wody. Starannie wymieszaj, zagnieć ciasto. Rozwałkuj je na placek o grubości około 2 cm.
Szklaneczką lub foremką do ciastek wytnij 12 krążków. Rozłóż je na pokrytej pergaminem blasze, oprósz pieprzem. Piecz 12-15 minut. Przestudź, a potem rozkrój.
Całkowicie wystudzone połówki ptysiów napełnij serkiem (możesz nakładać go łyżeczką lub przełożyć do szprycy cukierniczej i wycisnąć).
Pomidorki opłucz, przekrój na połówki. Umyj i osusz starannie liście bazylii. Połówki pomidorków umieść na serku. Złóż połówki serowych ptysiów. Umieść przekąski na półmisku. Dekoruj listkami bazylii.
Czas ok. 40 min; porcja – 130 kcal, cena 1,20 zł.Źródło: Świat kobiety