Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
zapiekanka makaronowa grecka, na duza blache
Przepis dnia
Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...
Odsłon: 67779
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 1917
Przepis dnia
Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...
Odsłon: 67779
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 1917
Składniki
cebule w kostke pokroic, na patelni poddusic ,az sie zeszkli,dodac mieso,przyprawy, (bez galki muszkatolowej), dusic ok 30 min, czesto mieszajac az bedzie gotowe.
Makaron gotujemy z sola do smaku, tak aldente,nie do konca rozmiekczony.
Sos beszamel:Krok 1 Masło zasmaż razem z mąką i stopniowo rozprowadzaj ciepłym mlekiem. Krok 2 Zagotuj całość, mieszaj do chwili gdy zgęstnieje. Krok 3 Zdejmij z ognia rozmieszaj z żółtkami, dodaj ser, dopraw do smaku. ( czasem nam sie moze zwazyc sos,mozna zamiast recznie mieszac -mikserem mieszac,wtedy na pewno bedzie gladki i puszysty) mozna dodac mniej zoltek ,ale ja uwielbiam taki puchaty sos.
Ukladaj warstwami na blasze: polowe makaronu, farsz miesny, makaron,zalej sosem beszamelowym,wstaw do piekarnika na 180St do zrumienienia sie sosu- okolo 30 min. Smacznego