Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pęczotto z pieczarkami"
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 70
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 46
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 70
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 46
Składniki
Bulion mocno podgrzej. Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj. Obrane marchewki pokrój w małą kosteczkę. Na patelni rozgrzej masło. Zeszklij na nim warzywa. Wsyp kaszę i mieszając, smaż 5 min. Wlej 2 łyżki gorącego bulionu, zamieszaj i podgrzewaj na małym ogniu, aż kasza wchłonie płyn. Wtedy wlej kolejną porcję bulionu, znów zamieszaj i podgrzewaj. Gotuj w ten sposób kaszę ok. 30 min, aż wykorzystasz cały bulion i ziarenka zrobią się miękkie.
Pieczarki obierz, pokrój je na ćwiartki. Por oczyść, opłucz, potnij w grubsze talarki. Na drugiej patelni rozgrzej olej. Smaż pieczarki, aż odparuje płyn i grzyby staną się miękkie. Dodaj szynkę, por oraz koncentrat pomidorowy. Przypraw solą i pieprzem, smaż ok. 5 min.
Pieczarki z szynką i porem dodaj do ugotowanej kaszy. Wsyp starty ser, wszystko dokładnie wymieszaj i ew. ponownie przypraw do smaku solą i pieprzem. Nałóż na talerze, posyp wiórkami sera.Źródło: Tina