Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczeń wieprzowa

Pieczeń wieprzowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14724

Dodano:

Odsłon: 87

Smaczny pomysł na "Pieczeń wieprzowa"

Składniki

  • 1 i 1/2 kg łopatki wieprzowej
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 7 jagód jałowca
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 3 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 4 łyżki oleju
  • 2/3 szkl. bulionu warzywnego
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pieczeń wieprzowa

Przygotowanie

  1. • na 6 porcji •: 105 min (plus czas marynowania mięsa) •Porcja: 695 kcal •Cena porcji: ok. 3,50 zł

  2. Mięso opłucz, osusz, obwiąż mocną nitką. Uformuj zgrabną pieczeń. Czosnek obierz, posiekaj. Listki laurowe drobniutko pokrusz. Jagody jałowca utłucz w moździerzu. Czosnek wymieszaj z listkami laurowymi, jałowcem oraz pozostałymi przyprawami, musztardą i olejem. Mieszanką posmaruj mięso. Zawiń je w folię i włóż do lodówki na około 12 godzin.

  3. Zamarynowaną łopatkę ułóż w brytfance. Podlej bulionem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 190oC. Piecz ok. 90 min. W czasie pieczenia mięso polewaj sosem z dna brytfanki. Gotową pieczeń podawaj np. z kluskami śląskimi oraz buraczkami. Gotowe danie udekoruj świeżymi ziołami.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń