Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczony witlinek z sosem dziewiczym

Pieczony witlinek z sosem dziewiczym

Autor:

Przepisów i artykułów: 956 Ocena: 7978

Dodano:

Odsłon: 29

Smaczny pomysł na "Pieczony witlinek z sosem dziewiczym"

Składniki

  • 4 małe witlinki
  • wypatroszone (mogą być też: pstrąg
  • labraks
  • dorada) 2 cytryny
  • dokładnie umyte
  • 2 łyżki oliwy. Sos dziewiczy: łyżka nasion kolendry
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 1 i 1/2 łyżki czerwonego octu winnego
  • szalotka
  • drobno posiekana
  • 100 g pomidorków cherry
  • po łyżce drobno posiekanego szczypiorku
  • bazylii i trybuli
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 4 porcje • : 15 min • pieczenie: 15 min • 386 kcal/porcja • 10 zł/porcja

  2. Rozgrzej piekarnik do 220 st. C. Wyłóż półkę papierem do pieczenia. Jedną cytrynę przekrój na pół, a potem na plasterki. Włóż je do środka ryb. Oprósz ryby solą i pieprzem. Ułóż w piekarniku, skrop oliwą. Piecz 15 minut lub do czasu, gdy ryba będzie upieczona i rumiana.

  3. Na sos najpierw podpraż nasiona kolendry na rozgrzanej patelni (maks. 30 sekund). Przesyp do moździerza i pokrusz je. Następnie przełóż nasiona ponownie na patelnię, dodaj oliwę, ocet winny i posiekaną szalotkę.

  4. Smaż na niewielkim ogniu, mieszając, minutę. Pomidorki cherry pokrój na połówki, dodaj do sosu i smaż jeszcze minutę. Zdejmij z ognia, dodaj zioła, przypraw do smaku.

  5. Podawaj ryby polane sosem, z gotowanymi lub pieczonymi szparagami i ćwiartkami cytryny.

  6. Radzi Michał Kuter - właściciel i szef kuchni w restauracji „A nóż widelec” w Poznaniu

  7. Filet jest gotowy już po kilkunastu minutach pieczenia w temperaturze 180-200 st. C. Białym rybom, takim jak dorsz czy sola, wystarczy 10-12 minut – są wrażliwe na wysuszenie, bo zawierają dużo wody, a mało tłuszczu.

  8. Jeśli smażę na patelni (na maśle!), np. dorsza, układam go skórą do dołu i po 3 minutach (gdy mięso zaczyna ciemnieć) obracam, a patelnię zdejmuję z ognia i zostawiam tak na 2 minuty. Ryba dochodzi sama. I to wystarcza.

    Źródło: Olivia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń