Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pieczony witlinek z sosem dziewiczym"
Co powiesz na pączki czekoladowe z dodatkiem kakao i tłustego twarogu? Oto św...
Odsłon: 866
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 1617
Co powiesz na pączki czekoladowe z dodatkiem kakao i tłustego twarogu? Oto św...
Odsłon: 866
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 1617
Składniki
4 porcje • : 15 min • pieczenie: 15 min • 386 kcal/porcja • 10 zł/porcja
Rozgrzej piekarnik do 220 st. C. Wyłóż półkę papierem do pieczenia. Jedną cytrynę przekrój na pół, a potem na plasterki. Włóż je do środka ryb. Oprósz ryby solą i pieprzem. Ułóż w piekarniku, skrop oliwą. Piecz 15 minut lub do czasu, gdy ryba będzie upieczona i rumiana.
Na sos najpierw podpraż nasiona kolendry na rozgrzanej patelni (maks. 30 sekund). Przesyp do moździerza i pokrusz je. Następnie przełóż nasiona ponownie na patelnię, dodaj oliwę, ocet winny i posiekaną szalotkę.
Smaż na niewielkim ogniu, mieszając, minutę. Pomidorki cherry pokrój na połówki, dodaj do sosu i smaż jeszcze minutę. Zdejmij z ognia, dodaj zioła, przypraw do smaku.
Podawaj ryby polane sosem, z gotowanymi lub pieczonymi szparagami i ćwiartkami cytryny.
Radzi Michał Kuter - właściciel i szef kuchni w restauracji „A nóż widelec” w Poznaniu
Filet jest gotowy już po kilkunastu minutach pieczenia w temperaturze 180-200 st. C. Białym rybom, takim jak dorsz czy sola, wystarczy 10-12 minut – są wrażliwe na wysuszenie, bo zawierają dużo wody, a mało tłuszczu.
Jeśli smażę na patelni (na maśle!), np. dorsza, układam go skórą do dołu i po 3 minutach (gdy mięso zaczyna ciemnieć) obracam, a patelnię zdejmuję z ognia i zostawiam tak na 2 minuty. Ryba dochodzi sama. I to wystarcza.Źródło: Olivia