Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co tu pisać są po prostu przepyszne!!!
Popękane ciasteczka cytrynowe rodem z Włoch. Mocno maślane i kruche. Do tego...
Odsłon: 140
Papryka faszerowana kaszą to połączenie smaku i pożywności. Soczyste papryki...
Odsłon: 1307
Czerwona kapusta jest skuteczna w leczeniu otyłości i cukrzycy typu 2. Wspier...
Odsłon: 79
Popękane ciasteczka cytrynowe rodem z Włoch. Mocno maślane i kruche. Do tego...
Odsłon: 140
Papryka faszerowana kaszą to połączenie smaku i pożywności. Soczyste papryki...
Odsłon: 1307
Czerwona kapusta jest skuteczna w leczeniu otyłości i cukrzycy typu 2. Wspier...
Odsłon: 79
Składniki
Ziemniaki obrać, opłukać, włożyć do garnka, dodać sól, zalać zimną wodą i zagotować. Gotować do miękkości. Bober, opłukać włożyć do garnka, dodać sól, zalać zimną wodą i zagotować. Gotować do miękkości. Odcedzić, wystudzić. Zimne ziemniaki i bób przekręcić przez maszynkę. Następnie dodać wcześniej drobno pokrojony i podsmażony boczek wędzony wraz z cebulą . Dodać sól i pieprz do smaku, dokładnie wymieszać.
Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto. Odstawiamy i przykrywamy ściereczką na 10 minut by odpoczęło. Następnie rozwałkowujemy cienko i wykrawamy kółka. Na środku placuszków kładziemy farsz potem składamy ciasto na pół i zlepiamy dokładnie brzegi, uważając aby nadzienie nie dostało się w miejsce sklejenia. Gotowe pierogi układamy na stolnicy lub blacie podsypanych mąką lub wyłożonym lnianą ściereczką.
Do wrzącej osolonej wody wrzucamy pierogi, mieszamy drewnianą łyżką i jak tylko pierogi wypłyną na wierzch to znaczy, że są już gotowe, wyjmujemy łyżką cedzakową. Pierogi podajmy z podsmażoną cebulką lub skwarkami. Tu już wedle smaku i gustu. Smacznego ;)