Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zastanawiałam się, czy ktoś już dzielił się przepisem na pierogi z twarogiem i pieczarkami - jak się okazało z wszyscy stoją murem wyłącznie za tradycyjnymi ruskimi. Dzielę się więc ja, z banalnym przepisem na pierogi ala' ruskie, ale bez ziemniaków. Pierogi są mięciutkie, farsz jest wilgotny, czego zawsze mi brakuje w ruskich. Dzisiaj robiłam je z kwadratów, używając foremki do monoporcji ("cooking and baking ring set"). Polecam takie wykrawanie pierogów- oszczędzamy dużo ciasta i nie trzeba co chwilę go rozwałkowywać ;)
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1007
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 45
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 1353
po prostu wspaniałe ciasto Latte Macchiato. Jedno z najpyszniejszych jakie są...
Odsłon: 461
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 6252
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1007
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 45
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 1353
po prostu wspaniałe ciasto Latte Macchiato. Jedno z najpyszniejszych jakie są...
Odsłon: 461
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 6252
Składniki
Przygotuj najpierw ciasto. Zagotuj wodę w czajniku. Wymieszaj mąkę z solą. Jeśli masz robota kuchennego, to wyrabiaj ciasto hakiem na niskiej prędkości. Do mąki powoli dolewamy gorącą wodę(jeśli wyrabiasz ręcznie, polecam rękawiczki jednorazowe żeby się za bardzo nie poparzyć) wyrabiając powoli ciasto. Dolewaj tak długo, aż cała mąka się sparzy i powstanie ci kula elastycznego ciasta, w dotyku przypominającego miękką plastelinę. Ciasto odłóż do miski i przykryj folią spożywczą aż troche przestygnie(ale nie całkiem- cieplejsze ciasto łatwiej jest wałkować).
Farsz. Pieczarki i cebule pokrój w kostkę. Podsmaż na odrobinie oleju lub części masła przygotowanego do farszu z odrobiną soli. Kiedy cebula się zeszkli, zdejmij patelnie z ognia, zostaw na chwile do ostygnięcia. Dodaj twaróg i resztę przypraw. Dobrze wymieszaj z resztą masła-najlepiej łyżką lub silikonową szpatułką rozcieraj masę na użytej wcześniej patelni. Powinna być gęsta, dawać formować się w rękach. Jeśli się zbyt klei lub rozlatuje, dodaj odrobinę masła i wstaw na chwile do lodówki żeby masło stężało.
Z farszu przygotuj sobie kulki nabierając płaską łyżeczką. Rozwałkuj ciasto, pokrój/powycinaj i lepimy️
Pierogi gotujemy w osolonej wodzie. Woda musi się gotować! Gdy pierogi wypłyną na powierzchnię, trzymamy około minutę i wyciągamy pierogi. Polecam zrobić również zasmażkę z cebulki( i boczku jeśli ktoś je). Smacznego!