Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 1278
Dodano: 28.04.2018
Odsłon: 1358
3-4 os. | > 60 min | łatwe | przystępne |
Skrzydełka z kurczaka przyprawiamy: Solą, curry, kurkumą, pieprzem cayenne lub papryką ostrą, czosnkiem do tego dolewamy olej i odstawiamy na co najmniej dwie godziny.
Między czasie obieramy i kroimy ziemniaki na grube plastry. Kroimy również paprykę i cebulę, siekamy kolendrę. Całość umieszczamy w naczyniu żaroodpornym o wymiarach 30 cm na 20 cm wraz z liściem laurowym i zielem angielskim.
Po minimum dwóch godzinach marynowania skrzydełek z kurczaka w przyprawach, wymienione skrzydełka wyciągamy z półmiska. Do marynaty, która pozostała w naczyniu dolewamy 200 gram. mleka kokosowego oraz łyżkę sosu rybnego. Całość mieszamy, tworząc sos, który wlewamy do naczynia z pokrojonymi ziemniakami i innymi składnikami.
Następnie do tego samego naczynia żaroodpornego na wierzch składników wymienionych wcześniej układamy skrzydełka z kurczaka.
Całość pieczemy w piekarniku przez półtorej godziny w temperaturze 200 stopni Celsjusza, co jakiś czas obracając skrzydełka. Można pod kontrolą użyć termoobiegu (Ja użyłem go przez 10 min)
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)