Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Potrawa z kurczaka w stylu angielskim w marynacie z soku z limonki, curry, pieprzu cayenne z ziemniakami. W tym jednogarnkowym daniu znajdziesz również mleko kokosowe i paprykę. Całość po upieczeniu stworzy przepyszną pikantną potrawę.
Skrzydełka z kurczaka przyprawiamy: Solą, curry, kurkumą, pieprzem cayenne lub papryką ostrą, czosnkiem do tego dolewamy olej i odstawiamy na co najmniej dwie godziny.
Między czasie obieramy i kroimy ziemniaki na grube plastry. Kroimy również paprykę i cebulę, siekamy kolendrę. Całość umieszczamy w naczyniu żaroodpornym o wymiarach 30 cm na 20 cm wraz z liściem laurowym i zielem angielskim.
Po minimum dwóch godzinach marynowania skrzydełek z kurczaka w przyprawach, wymienione skrzydełka wyciągamy z półmiska. Do marynaty, która pozostała w naczyniu dolewamy 200 gram. mleka kokosowego oraz łyżkę sosu rybnego. Całość mieszamy, tworząc sos, który wlewamy do naczynia z pokrojonymi ziemniakami i innymi składnikami.
Następnie do tego samego naczynia żaroodpornego na wierzch składników wymienionych wcześniej układamy skrzydełka z kurczaka.
Całość pieczemy w piekarniku przez półtorej godziny w temperaturze 200 stopni Celsjusza, co jakiś czas obracając skrzydełka. Można pod kontrolą użyć termoobiegu (Ja użyłem go przez 10 min)
Mleko kokosowe podkreśla smak kalafiora a zupa jest o wiele lżejsza.
Odsłon: 3540
Dziś starałem się połączyć kilka składników orientalnych, kilka doskonale zna...
Odsłon: 2379
Taki budyń bananowy przygotujesz w kilka chwil, a efekt będzie pyszny i miły...
Odsłon: 183
Delikatne, bardzo smaczne bułeczki posypane sezamem. Przepis na 20, 87 gramow...
Odsłon: 24
Szybki i łatwy przepis na torcik czekoladowo wiśniowy na ciemnym biszkopcie z...
Odsłon: 5595
Z tym przepisem poradzą sobie nawet dzieci. Jedne z najprostszych i najszybsz...
Odsłon: 352
Dzisiaj zapraszam na uniwersalną propozycję obiadowo-kolacyjną, czyli szarpan...
Odsłon: 201
Taki budyń bananowy przygotujesz w kilka chwil, a efekt będzie pyszny i miły...
Odsłon: 183
Delikatne, bardzo smaczne bułeczki posypane sezamem. Przepis na 20, 87 gramow...
Odsłon: 24
Szybki i łatwy przepis na torcik czekoladowo wiśniowy na ciemnym biszkopcie z...
Odsłon: 5595
Z tym przepisem poradzą sobie nawet dzieci. Jedne z najprostszych i najszybsz...
Odsłon: 352
Dzisiaj zapraszam na uniwersalną propozycję obiadowo-kolacyjną, czyli szarpan...
Odsłon: 201
Składniki
Skrzydełka z kurczaka przyprawiamy: Solą, curry, kurkumą, pieprzem cayenne lub papryką ostrą, czosnkiem do tego dolewamy olej i odstawiamy na co najmniej dwie godziny.
Między czasie obieramy i kroimy ziemniaki na grube plastry. Kroimy również paprykę i cebulę, siekamy kolendrę. Całość umieszczamy w naczyniu żaroodpornym o wymiarach 30 cm na 20 cm wraz z liściem laurowym i zielem angielskim.
Po minimum dwóch godzinach marynowania skrzydełek z kurczaka w przyprawach, wymienione skrzydełka wyciągamy z półmiska. Do marynaty, która pozostała w naczyniu dolewamy 200 gram. mleka kokosowego oraz łyżkę sosu rybnego. Całość mieszamy, tworząc sos, który wlewamy do naczynia z pokrojonymi ziemniakami i innymi składnikami.
Następnie do tego samego naczynia żaroodpornego na wierzch składników wymienionych wcześniej układamy skrzydełka z kurczaka. Całość pieczemy w piekarniku przez półtorej godziny w temperaturze 200 stopni Celsjusza, co jakiś czas obracając skrzydełka. Można pod kontrolą użyć termoobiegu (Ja użyłem go przez 10 min)
Przepisy Dania główne
Dania główne
Muszelki z sosem meksykańskim
Dania główne
Roladki z kurczaka z pieczarkami
Dania główne
Żeberka gotowane i smażone
Dania główne
Szarpana wieprzowina
Muszelki z sosem meksykańskim
Tak pysznej zapiekanki jeszcze nie jedliście. Zapiekanka jest godna polecenia...
Odsłon: 31
Roladki z kurczaka z pieczarkami
Roladki z obłędnym nadzieniem. Pyszne nadziewane roladki, które zniknęły ze s...
Odsłon: 119