Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pizza to moje kultowe danie - opracowałam sama ten przepis i myślę, że został przeze mnie opracowany do perfekcji.
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 431
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 989
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 97
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 431
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 989
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 97
Składniki
Przygotowanie tej pizzy jest bardzo łatwe i każdy z nim sobie poradzi. Otóż 30 dag drożdży łączymy z cukrem i letnią szklanką wody - mieszamy do rozpuszczenia. PAMIĘTAJCIE woda w temperaturze pokojowej letnia nie ciepła ponieważ "zabije" nam drożdże. Odstawiamy pod ściereczką w ciepłym miejscu najlepiej na ok 20 minut. Mąkę pszenną 500 g przesiewam, łącze z drożdżami, ugniatam pod koniec dodaje 50 ml - literatkę wraz z rozpuszczoną solą. Sól potrzeba rozpuścić w wodzie ponieważ może nam ściąć drożdże pod koniec dodaję oleju i ugniatam aby odchodziło od ręki. Formuję kule aby łatwiej było zrobić okrąg z pizzy dzielimy to na 2 lub 3 równej wielkości kule. Pozostawiamy pod ściereczką na ok 1 godzinkę. Po godzinie na blat wysypujemy mąkę żytnią i na tym robimy ciasto -okrąg na pizze, okrąg na pizze będzie oblepiony tą mąką i jest to bardzo ważne ponieważ będzie chrupiąca !
Na wierzch dajemy dowolne składniki. Proszę pamiętać aby ser znajdował się na spodzie, zaraz po sosie pomidorowym. Kolejno cebulka, szynka, kukurydza przyprawy i odrobina serka na wierzch. Pamiętajcie najlepsze pizze są z max. 5 składnikami wliczając w to ser oraz sos:) Pizze wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 220 stopni z termoobiegiem i jest gotowa w zaledwie 5-10 minut. Zależy to od grubości ciasta, ja zawsze robię ciasto cienkie dlatego, że każdy lubi chrupkie ciasto. Smacznego :)