Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pizza z kolorowymi pomidorami"
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 54
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3609
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 129
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 860
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 54
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3609
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 129
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 860
Składniki
Rozmieszaj cukier z suszonymi drożdżami w 300 ml letniej wody. Odstaw na 10 minut do napęcznienia. W tym czasie zaczyn jeszcze raz przemieszaj.
Na stolnicę przesiej mąkę. Wymieszaj ją z łyżeczką soli. Pośrodku zrób dołek i stopniowo dodawaj letnią wodę z drożdżami. Starannie zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Odstaw je na 10 minut w ciepłe miejsce.
Podziel ciasto na dwie części. Rozwałkuj je lub rozciągnij rękoma w taki sposób, by powstały cztery cienkie spody do pizzy. Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ponownie odstaw na 5 minut do wyrośnięcia.
Wymieszaj przecier pomidorowy z przeciśniętym czosnkiem oraz oliwą. Powstałym sosem posmaruj placki na pizzę.
Ricottę wymieszaj z żółtkiem, szczyptą soli i pieprzu. Wyłóż na placki. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temp. 200 stopni 10-12 minut. Pomidory umyj, pokrój w plastry, wymieszaj z garścią listków bazylii i łyżeczką octu. Porozkładaj na ciepłej pizzy.
Czas ok. 60 min; porcja – 560 kcal, cena 2,50 zł.Źródło: Świat kobiety