Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś przedstawiam Wam przepis na pyszną, chrupiącą pizzę na cienkim cieście. Jest to przepis mojej mamy, z którego niejednokrotnie będę robiła drożdżowe wypieki. Do pizzy doskonale pasuje sos pomidorowy własnej roboty przyprawiony oregano. Według własnych upodobań i smaku ciasto należy posypać ulubionymi dodatkami.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5623
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27476
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 65
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5623
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27476
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 65
Składniki
Przygotowanie rozczynu: Aby przygotować rozczyn należy wziąć świeże drożdże, które przed użyciem powinny co najmniej 10 min poleżeć w cieple. Do garnuszka wkruszyć odmierzoną ilość drożdży, zasypać łyżeczką cukru i zalać letnią wodą. Następnie dokładnie wymieszać łyżką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 min. Przykryć świeżą ścierką, aby drożdże zaczęły "pracować". Po tym czasie drożdże wydzielają bąbelki i robią się puszyste.
Przygotowanie ciasta: Do dużego i pojemnego garnka należy przesiać mąkę i sól. Dokładnie wymieszać. Wlać olej i cały czas mieszając wlewać gotowy rozczyn oraz letnią wodę. Całość dokładnie mieszać i wyrabiać ręką do połączenia się składników. W momencie, gdy ciasto będzie "odchodzić" od rąk, blat lub stolnicę posypać mąką i wyłożyć ciasto. Zagniatać ręką przez ok 3 min. Gotowe ciasto drożdżowe przełożyć do garnka, posmarować z wierzchu łyżą oleju i zakryć ścierką. Odstawić w ciepłe miejsce do momentu aż ciasto nabierze dwukrotnej objętości, czyli ok 45 min.
Dodawanie dodatków i pieczenie: Po tym czasie piekarnik nagrzać do temp. 200 stopni. Ciasto wyjąć z garnka i przełożyć do wysmarowanej margaryną blachy i rozciągnąć na całość. Następnie posmarować sosem i posypać ulubionymi dodatkami. Ja użyłam kurczaka, kukurydzy z puszki, oliwek zielonych, papryki, cebuli i sera mozzarelli, który ścieram na tarce o dużych oczkach. Pizzę piec w temp. 200 stopni przez 15 min, następnie zmniejszyć temp. do 180 przez 40 min. Gotową pizzę można podawać z sosem czosnkowym lub z oliwą ziołową.