Do góry

Dania główne Przepis na:

Placki ziemniaczane z pieczarkami

Placki ziemniaczane z pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 119

Dodano:

Odsłon: 5944

Placki ziemniaczane doskonale komponują się z pieczarkami. Pamiętaj jednak, że to, co smażone nie należy do lekkostrawnych. Zrób je raczej na obiad niż na kolację.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • ½ kg pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 jaja
  • mąka pszenna
  • mąka ziemniaczana
  • sól
  • pieprz
  • bulion warzywny
  • olej
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Surowe ziemniaki, obrać i zetrzeć na tarce, odsączyć nadmiar soku. Masę przełożyć do miski, dodać jaja, przyprawy i mąkę.

    Masa powinna być dość gęsta, jeśli nie jest dodać łyżkę mąki ziemniaczanej. Pieczarki oczyścić, umyć, bardzo drobno posiekać i usmażyć.

    Dodać do masy ziemniaczanej, wymieszać. Smażyć placki na mocno rozgrzanym oleju.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń