Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Polędwiczki a la łososiowe"
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5364
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 232
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 845
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 951
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 160
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5364
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 232
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 845
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 951
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 160
Składniki
ok. 120 min • Porcja 190 kcal
• Koszt porcji 1,50 zł • Przepis na 14-16 porcji
Zaczynam od przygotowania mieszanki do peklowania mięsa: do miseczki wsypuję obie sole, cukier puder, pieprz, słodką paprykę i dokładnie mieszam. Z polędwiczek usuwam błonki, mięso myję i osuszam ręcznikiem papierowym.
Czosnek obieram, siekam go na desce, a następnie dobrze rozcieram nożem. Gdy puści sok, łączę go z łyżeczką wymieszanych suchych składników. Tą masą przyprawowo-czosnkową starannie nacieram polędwiczki.
Natarte polędwiczki wkładam do naczynia i posypuję resztą mieszanki przygotowanej z suchych składników. Naczynie przykrywam i wstawiam do lodówki na 4 dni. Co 12 godz. polędwiczki obracam na drugą stronę.
Po 4 dniach mięso układam na kratce na blasze. Suszę mięso w temp. 80°C przez godz. Następnie w temp. 50°C, z termoobiegiem, jeszcze 40 min. Studzę mięso w piekarniku, wkładam je do lodówki, wtedy zrobi się czerwone.Źródło: Kobieta i życie