Do góry

Dania główne Przepis na:

Polędwiczki wieprzowe z szałwią

Polędwiczki wieprzowe z szałwią

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 30

Dodano:

Odsłon: 677

W prostocie siła ;) Polędwiczka wieprzowa nie potrzebuje żadnego sosu. Smażona z odrobiną tylko przypraw jest nad wyraz smacznym daniem.

Składniki

  • polędwiczka wieprzowa 60-70 dag
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • masło łyżka
  • szałwia świeża kilka gałązek
  • ocet cydrowy 25 ml
  • sól, pieprz
3-4 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. polędwiczkę czyścimy z błony i kroimy na 1-1,5 cm plastry. Lekko rozbijamy uderzając na płasko szerokim nożem. Solimy.

  2. na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy polędwiczki około 2-3 minuty z każdej strony. Wlewamy ocet, dodajemy szałwię i smażymy jeszcze chwilę do odparowania octu. Wkładamy łyżkę masła. Gdy masło się roztopi - polędwiczki gotowe.
    Nie można ich przesmażyć, żeby nie stały się twarde, ale nie mogą być surowe w środku, toż to wieprzowina :)
    smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

pelen_brzuszek 06 lutego ta szałwia musi dodać cudownego aromatu :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń