Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pomidorowa ze świeżymi ziołami"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 81
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 141
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 81
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 141
Składniki
Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Tymianek oraz bazylię umyj i osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Tymianek oraz połowę listków bazylii drobno posiekaj. 2 ząbki czosnku obierz i pokrój.
W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej łyżkę oleju, podsmaż cebulę z czosnkiem. Dodaj koncentrat pomidorowy, krótko duś. Wlej pomidory z puszki wraz z zalewą, rozdrobnij je. Wsyp posiekaną bazylię i tymianek.
Dolej litr wody, doprowadź ją do wrzenia. Wrzuć kostki bulionowe. Dopraw zupę do smaku solą i pieprzem. Gotuj ok. 15 minut na średnim ogniu.
2-3 łyżki orzeszków (piniowych lub ziemnych) upraż na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Pomidory sparz wrzątkiem, przelej na sicie zimną wodą, obierz ze skórki. Przekrój na połówki, usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój w kostkę.
Makaron typu kokardki ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Zupę dopraw solą, pieprzem oraz cukrem, przetrzyj przez sito lub zmiksuj. Rozlej do miseczek. Każdą porcję posyp orzeszkami i resztą bazylii. Podawaj z odcedzonym makaronem.
Czas ok. 30 min; porcja – 270 kcal, cena 3,10 zł.Źródło: Świat kobiety